Безглутенови брашна, полезни за здравето ни

Оризовото съдържа неразтворими фибри, които облекчават запека
28 мар 2016 07:37, Михаела Лазарова
1
Безглутенови брашна, полезни за здравето ни
Снимка: Reuters

Глутенът се отнася към протеините, които се съдържат в някои житни култури като пшеница, ръж, ечемик, овес Той придава еластичност и обем на храните, които съдържат глутен. За някои хора консумацията на тези храни е противопоказна за здравословното им състояние, тъй като предизвиква възпаление на лигавицата на тънките черва.

При други повишава нивата на кръвната захар, причина е за покачване на телесното тегло и други. Безглутеновото хранене не е мода. То е начин на живот и може да бъде следвано и от тези хора, които по принцип не страдат от глутенова непоносимост.

Днес споделяме няколко вида брашна, които може да включите във вашите безглутенови рецепти.

Кокосово брашно

Това е едно от най-популярните безглутенови брашна. Получава се от изсушената ядка на кокоса и съдържа всички полезни вещества, като всеки друг кокосов продукт. Този вид брашно е богато на фибри, здравословни мазнини и протеини.

Има ниско съдържание на захар и въглехидрати. Неговата консумация рядко би предизвикала храносмилателни проблеми, за разлика от зърнените брашна.

Кокосовото брашно спада към групите на храните с нисък гликемичен индекс и няма да окаже рязко покачване на нивата на кръвната захар. В действителност, консумирането на храни, които съдържат кокосово брашно, стабилизират нивата на кръвната захар (но само ако останалите съставки са здравословни).

Бадемово брашно

Бадемовото брашно е още една здравословна алтернатива, с която може да приготвяте сладкиши и хлябове, както и да го комбинирате с други безглутенови брашна. То е с високо съдържание на протеини, съдържа мазнини, полезни за здравето на сърцето, както и витамини и минерали. Лесно се приема от храносмилателната система и има приятен вкус.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Глутенът не е вреден за хора, които не са болни от целиолоза. Стига лъгахте, само за да пробутвате "био" и "без глутен" за тройно пари плюс съмнително качество!Достигнахме момента, в който не-био за по-полезни от био, с оглед колко са болни био-продуктите, бидейки непръскани против нищо.