Месото не било толкова вредно за здравето

Американско изследване оборва ползите от вегетарианството
31 мар 2016 18:38,
53
Месото не било толкова вредно за здравето
Снимка: Архив Reuters

Безмесното хранене не е толкова здравословно, колкото смятат експертите, пише в. "Дейли експрес", позовавайки се на резултатите от американско изследване.

Вегетарианството като начин на живот се радва на нарастваща популярност през последните години и често се възхвалява заради ползите си за здравето. Същевременно консумацията на червено месо беше окачествена от Световната здравна организация като съществен рисков фактор за рак.

Резултатите от изследване на специалисти от университета "Корнел" в САЩ обаче показват, че избягването на месо може да не е толкова здравословно, колкото смятат експертите.

Авторите на настоящото проучване са установили, че продължителното вегетарианско хранене може да предизвика генни мутации, които повишават риска от сърдечносъдови заболявания и рак.

За целите му специалистите са сравнили стотици геноми на консумиращи основно вететарианска храна индийци с тези на месоядни жители на Тексас, САЩ.

Изследователите са установили, че при популации, които от поколения консумират основно вегетарианска храна, се среща генна мутация, развила се вероятно за да улесни усвояването на незаменими мастни киселини. Въпросната мутация обаче освен това увеличава производството на арахидонова киселина, която се свързва с възпалителни процеси, промотиращи появата на сърдечносъдови болести и рак.

Специалистите обясняват, че под въздействие на мутиралия ген мастните киселини се трансформират арахидонова киселина, когато се комбинират с растителни мазнини.

Предишни проучвания от друга страна свързват вегетарианството с понижен риск от диабет, инсулт и затлъстяване, допълва БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хората са всеядни, а не кози, че да ядат само плод и зеленчук!Експертите сега се сетили това, дето баба ми го знае от малка :)А веганството е съвсем крайна форма на поведение, не само на хранене...
34
2
 
8
 
! Отговори
Джон преди 8 години
Месото е изключително полезна храна, заедно с други храни от животински произход като яйца и сирене. Има хора които се лишават от тези храни които трябва да се приемат с благодарност към Бога и да се ядат са наслада. Та тези хора издигат лишението и сам0наказанието в култ и самобичувайки се искат да покажат колко са прави, но не са. Веганството води до болести и липса на нутриенти защото не е естествено, това е крайна идеология а не рационално хранене.
33
2
 
4
 
! Отговори
Лъчезар преди 8 години
Не е уместно да се сравняват вегетарианци от Индия с месоядци от Тексас:1. Качествота на здравословната/вегетарианската храна в Индия може да е толкова лошо, че да е по-добре да ядеш качествена но нездравословна храна като месо в Тексас.2. Начин на живот - какво работят и при какви условия въпросните индийци и хората от Тексас. Санитарни условия/хигиета в дома, медицински грижи и т.нт.3. Околната среда - замърсяване на въздух, вода, почва.4. Генетична обремененост.
32
0
 
0
 
! Отговори
До 46 преди 8 години
И как прецени, че се вълнувам?!
31
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аз не ям месо от 15- тина години, прееди това ми се случваше адски рядко и съм в идеално здраве. Не пия добавки и не ям супер храни. Не съм дебел и изглеждам младежки и жизнен.Не съм отказал месото защото е вредно или полезно, а защото не смятам че е етично да ям тялото на НЯКОЙ, който ми е равен и има душа. Мислете какво правите и за болката която причинявате.
30
4
 
5
 
! Отговори
Полчо преди 8 години
Т.н. "вегани" много здраво парадират и лицемерничат с това, което ядат. Едната половина от тях само се правят пред другите, че не консумират месо и млечни продукти, а другата половина пият витамини и хранителни добавки като побъркани. И най-много ме радва като започнат да обясняват как "го правели, за да спасят земята и животните". :DА простата истина е, че веганството е ПРОДУКТ на ПРЕЗАДОВОЛЕНОТО население.
29
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Полезно е единствено домашното произвотство зеленчуци яйца месо. И да се яде в умерено количество. Всичко друго е блъскано с отрови.Зеленчелуците са блъскани с огромно количество нитрати затова вегетарианците живеят колкото месояците.
28
3
 
1
 
! Отговори
до 26 преди 8 години
Абе ти с тия кучешки зъби давиш плячката си ли? Горилите имат много по-големи кучешки зъби, но менюто им е 95% растително. Нещо да кажеш?
27
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
"и като говорим за умрели клетки точно колко са умрели клетките в една свинска пържола и приблизително колко са живите клетки в шепа ориз например ?!"От свинската пържолата освен отходен продукт на храносмилателната система друго нищо не може да стане. От едно зрънце ориз или пшеница може да се роди един клас с десетки зрънца, и от тях други класове и цяла нива с ориз и пшеница.
26
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Месото не било толкова вредно за здравето? А колко е вредно? Цялата хранителна промишленост е базирана на месо - ако се окаже, че е вредно това означава загуба на милиони работни места, една цяла индустрия ще рухне.
25
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименВегетарианската храна има много повече калории от месото и е по-подходяща за хора които извършват тежък физичеки труд. Много хора когато решат да станат вегетарианци и качват значително теглото си.
24
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Вегетарианците и веганите са по-големи популисти и манипулатори от комунистите. Това тяхното е и лудост. Диабетът е автоимунно заболяване и дори да е провокирано от ядене на нещо, то е от ядене на бързи въглехидрати, които не растат в пържолите. Да не говорим, че най-голямата причина за диабета е комбинацията от стрес и преумора. Друга причина е генетична. Моля да отбележите, че дъкгоживущите японци ядат предимно свинско и зеленчуци. Рибата винаги е била скъпа храна.
23
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименМесото е мъртви клетки, мъртва материя. Клетките умират няколко часа след като животното умре. Клетките на вегетарианскта храна са живи. Вегетарианската храма се състои от "живи" продукти, клетките от които е изградена храната са живи, не са мъртви както при месото, носят живот. Съжалявам, че не ти достига интелекта да го разбереш, но това е очевидно.
22
1
 
3
 
! Отговори
Биологистиков преди 8 години
Мутациите са основата на развитието в природата.Когато ***.ймуната-вегетарианка е слязла от дървото и чрез Божията промисъл(или намеса на по-напреднали цивилизации) е станала ловец,тя е заобичала месото.Изкуственото "връщане към дървото",силно измества генома и съграденото се губи.Прекаляването съкращава живота до заветните 40-50 години, но това е бил живота и по дърветата и в пещерите/с късмет.ГМО и 'мариноването" на месото е истинския БИЧ.То и с зеленчуците са така.Не умирай като овца !!!
21
6
 
6
 
! Отговори
Истината 2 преди 8 години
Еволюционно и културно погледнато, консумацията на месо и млечни продукти в Европа и Америка се е увеличина 10 пъти на глава от населението за последните 100 години - период от време недостатъчен за човешката еволюция да ремоделира метаболизма на човека. В тези си дози, храната от животински белтъци е бич за хората. За здравословно хранене трябва не повече от 5-6% от храната ни да е от животински произход, а ако може и без толкова още по-добре! Хората вегани живеят по-дълго и са по-здрави! Факт.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 24Усещаш ли се колко глупав коментар си написал?! Вегетарианците безклетъчна храна ли муцат? И нали се сещаш, че освен ако не си похапваш тухли четворки, всяко нещо която ядеш е органично, а щом е органично е съставено от клетки, и като говорим за умрели клетки точно колко са умрели клетките в една свинска пържола и приблизително колко са живите клетки в шепа ориз например ?!
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Човекът има кучешки зъби, което се смята за еволюционна причина да е месояден. Това, че определени индивиди намират ползите от растителната храна в съчетание с млечни и яйчни продукти го разбирам. Но всяка крайност води до някакви проблеми, които в желанието си да подкрепим своята правота пренебрегваме. Много от семената, а понякога и плодовете на някои растения съдържат различни видове инхибитори. В соята се съдържат протеиназни инхибитори, които са премахнати единствено в протеиновите изолати.
18
2
 
6
 
! Отговори
Истината преди 8 години
Истина, която никой не може да отрече е че т. нар. "модерни болести" - диабет 2 още от ранна детска възраст, рак на какво ли не, инсулт и инфаркт сред 30-40-50 годишните са продукт на индустриализацията и съответния бум на животновъдството! Хранителните навици на Западното общество са катастрофални, а размиването и преплитането на финансовите интереси на политика, хранителна индустрия, здравеопазване и фармацевтична индустрия води до още по-катастрофални резултати!
17
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Oще от средата на миналия век, че и преди това, са правени обстойни изследвания по тези въпроси. Има еволюционни причини човек да е месояден. Това, че някои се вманиачават в крайностите също е вредно. Т. нар. вегани имат недостиг например от желязо, сяросъдържащи аминокиселини, протеини и други. Проблеми имат и хората които се хранят предимно с животински продукти. Решението се нарича балансирано и разнообразно хранене.
16
0
 
10
 
! Отговори
Flex преди 8 години
То и аспирина е вреден ако прекалиш. Яжте разнообразно. Проблема е обаче, че мръвките се блъскат яко с хормони на растежа за да стане от яйце на бройлер в магазина за 3 месеца. Който си спомня вкуса на истинската кокошка помни как ИМАШЕ вкус на месо и кокалите ти трябваше брадва за да ги разрежеш. Сега със затворени очи е много трудно да кажеш кое кое е...За това не ям купешко месо, никакво, понякога с месеци, но докопам ли се до домашна мръвка... :)