11 хил. медсестри не достигат. На година по 1000 бягат

Така няма как да има качествен достъп до медицинска грижа
Обновена: 4 апр 2016 14:31 | 4 апр 2016 14:22, Камелия Цветанова
26
11 хил. медсестри не достигат. На година по 1000 бягат
Снимка: Булфото, архив

Близо 11 хиляди медицински сестри не достигат в България, алармираха пред БНР от тяхната професионална организация.

Още по темата

Всяка година страната напускат поне 1000 медицински сестри, каза Милка Василева, председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Според нея големият проблем, за който никой не говори, е, че с този дефицит няма как да се изпълнят нормативните промени за качество и достъп до медицинската грижа.

"Така коментираната Национална здравна карта за първи път ясно показа, че има един критичен недостиг на 10 800 сестри и всъщност благодарение на това признание на Министерството ние се надяваме да бъдат разработени правилните политики за справяне с този недостиг", обясни тя.

Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи подкрепя лекарските протести, но оставя на регионалните ръководства да решат дали да се в включат в националния протест в навечерието на лекарския празник.
 
"Лекарският съюз има основание, защото така или иначе те не успяха да подпишат Националния рамков договор. Въпросът е, че и с нас диалогът не е на нужното ниво", оплака се Василева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
0
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Нека се знае, че пациентите ходят по лекарите, а не обратно.Лекар, който се е доказал като такъв държи на авторитета си.Нека не ги хулим защото без тях сме.... Защо претендентите не завършат медицина за да са наясно и с финансовите проблеми и с това което трябва да прочетат и научат и специализират до като завършат.Грешките на лекарите са под земята , но на архитектите и инж.......над земята..За тези грешки никой не говори.А за строителните , а за пътните ?!!!!!!!!!
19
0
 
0
 
! Отговори
анонимна. преди 8 години
Да , но за моето место се появи приятелка на ст. мед сестра и аз бях уволнена защото съм пенсионерка с 45 години трудов стаж.Не, че съм обидена , но понякога се страхуват ръководителите от хора , които знаят и могат- и това е така- доказано е.
18
0
 
0
 
! Отговори
КАЛИ преди 8 години
САМО ЖУРНАЛИСТИТЕ СА ОК В ТАЯ ДЪРЖАВА ТАКИВА КАТО СИНА НА КАТЕТО ЕВРО! МНООООООООООГО ТАЛАНТЛИВИ! КЪДЕ М СЕСТРИТЕ ВЗИМАТ 600 ЛВ ЗАПЛАТА В КОЯ ДЪРЖАВА? А ЛИГАВИТЕ ЖУРНАЛИСТИ А ПЪК СА И НАГЛИ СА С 9000 ЛВ? ИМА НЕЩО СБЪРКАНО НАЛИ!ТОВА Е МАФИОТСКА СТРУКТУРА НЕ И ДЪРЖАВА!
17
0
 
1
 
! Отговори
НОРА преди 8 години
РАЗБЕРЕТЕ ЛЕКАРИТЕ УЧАСТВАТ В СХЕМИ, ТАКИВА КОИТО ИМ НОСЯТ ПАРИ, РАБОТЯ В ПСИХИАТРИЯ И ВИЖДАМ КАКВО Е! ХОДЯТ КАТО ВЕЩИ ЛИЦА В СЪДА , ЗА ВСЕКИ ТЕХЕН ДОКУМЕНТ ВЗИМАТ ПАРИ....... НЕ ГИ МИСЛЕТЕ, НИЕ М СЕСТРИТЕ ЗАГИВАМЕ С 600ЛВ ЗАПЛАТИ, ТРЯБВАТ ПРОТЕСТИ НО НЯМАМЕ ОРГАНИЗАЦИЯ, САМО СЕ ГОВОРИ ДЕЙСТВИЯ НЯМА!ЗАТОВА БЯГАМЕ НА 50 ГОДИНИ И АЗ СЕ ЗАМИСЛЯМ, ВИЖДАТЕ ЛИ ДОКЪДЕ НИ ДОКАРАХА........
16
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Те , нашите управници заплати не дават.Само плащат на медии да злепоставят работещите хора.За всеки работещ намериха по едта лоша дума
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не бягат.Спокойно си ходят.Продавачка в Билла взема повече.Три съседки мед. сестри имаме. Двете работят в Билла, другата - в сладкарница.Заплатите им са по- големи. Нямат нощни смени и нямат ядове.С тия заплати няма балами да стоят по болниците.Тях и Хипократови клетви не ги ловят
14
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами то и няколко милиона българи не стигат вече
13
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Еми нема как. Едно курсче от англ. или немски за 6 месеца и 300 евро в джоба за 1вата седмица наем, храна и транспорт и още от 1вия ден ще си намерят работа.Закъсали са за медицински персонал е цяла европа.Освен застаряващото население, многото дъртаци има и много многодетни майки от арабските страни дето само на помощи живеят е се множат. Моя позната мед.сестра на 2рата година си купи къща на кредит в Германия, а мъжът и е строител. В БГ безимотен човек трябва да изкарва х10 заплати всеки месец
12
0
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
Незнам какъв е общия брой на мед. сестри но няма да се учудя ако е горе-долу толкова. Иначе казано ако има пари за още 11 000 сестри, могат просто да пипнат нормативите и да качат заплатите. Тогава никой няма да бяга. Щом не се прави, значи всички ги устройва.
11
1
 
2
 
! Отговори
www преди 8 години
Това просто не е вярно. Ако има нещо подобно все пак, решенията са две - промяна на нормативи или качване на заплати.
10
0
 
3
 
! Отговори
Интересно преди 8 години
Медсестрите бягат, а *** - не !
9
5
 
12
 
! Отговори
xx преди 8 години
Лекарите постоянно заплашват,че ще бягат на запад.Това обаче,не се случва с редки изключения.Те и тук са си добре,обират всички пари и ги делят помежду си,както от заплати ,така и от клинични пътеки,избор на екип,рекет на пациенти,рушвети и пр.За останалите-жълти стотинки.Особенно трагично е положението на тъй-наречения среден мед. персонал-сестри,акушерки и др.Те са с висше образование бакалавър,но докторчетата обират парите и за тях среден пръст.Затова докторите стоят тук,асестрите емигрират
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимени прокурори.
7
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой да забелязва нещо да се е променило или да има тенденция към по-добро в милата ни Родина? Не, нали? Защо тогава да остават тук специалисти и можещи? Имитаторът от Банкя, очилатият хамстер и мадридският плъшок ни докараха до кривата круша и при положение, че взорът надежда не види, извода е към изхода.
6
1
 
29
 
! Отговори
НА ХРАНИЛКАТА преди 8 години
ЛЕКАРИ БЯГАТ А НИТО ЕДИН *** ПОЛИЦАЙ/КАТАДЖИЯ НЕ Е МИГИРИРАЛ
5
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Като гледам само за полицаи , съдии и ;политици няма недостиг на кадри :)
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Моля ви наемете си една пенсионирана учителка по бъл. ез. и литература, да ви поправя правописните грешки...това към днес.бг, с положителен тон и искрена молба. По темата, прекалено много болници, лекари и лоша организация, иначе мед. сестри ще са достатъчно.
3
0
 
5
 
! Отговори
Майтап голям преди 8 години
Еее, голямата работа. Ще си внасяме лекари от Канада, там и без това има излишък.
2
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми какво очаквате - ще бягат. Те амунджите също бягат и минават само транзит!
1
0
 
19
 
! Отговори
маке преди 8 години
заплатката заплаткатаааааааааааааа хи хо хи