Закритите детски площадки – среда за детски инфекции

По-здравословно е децата да играят на открито
10 май 2016 17:07,
0
Закритите детски площадки – среда за детски инфекции
Източник: Reuters, архив

Много майки предпочитат да оставят децата си да играят в закрити зали, вместо в парковете например. Закритите пространства за игра вече са много и не се ограничават само до тези в моловете.  

Те предлагат редица възможности за различни дейности, които спомагат социалните и моторните умения на децата. Това обаче не е единственият стимул на майките да оставят децата си там. Закритите места за игра са по-сигурни и безопасни.
 
Въпреки това, когато говорим за здравето на децата, закритите площадки не са най-добрият вариант.
 
Различни изследвания показват, че закритите пространства за игра могат да доведат до множество респираторни инфекции при децата. Причините основно са липса на вентилация и свеж въздух.
 
Детските площадки на открито помагат на малчуганите да изградят имунитет, докато затворените помещения могат да доведат до инфекции на дихателните пътища и астма.
 
Проучване, проведено преди няколко години показва, че хигиенните практики в затворените помещения могат да се окажат сериозен проблем, който да направи децата по податливи на инфекциозни заболявания.
 
Проучването заключава, че чистотата е аспект, на който може да се наблегне много по-сериозно в закритите площадки за игра, за да станат по-безопасно място за децата.
 
Специалистите апелират да не забравяме, че най-често инфекциите се разпространяват чрез мръсни ръце. 
 
В зоните за игра, където се събират десетки различни деца, шансовете за пренасяне на инфекции е значително по-голям.
 
Родителите трябва да се грижат много адекватно ръцете на техните деца да са чисти и така да осигурят тяхната безопасност.
 
Значението на хигиената в закритите детски площадки в никакъв случай не трябва да бъде пренебрегвано, тъй като инфекциите могат да бъдат предадени и чрез различни предмети.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари