Гъбите са полезни за костите

Консумацията на гъби понижава и холестерола
14 май 2016 22:50,
0
Гъбите са полезни за костите
Източник: Reuters, архив

 Ядливите гъби принадлежат към царството на гъбите и, макар да не са растения, съдържат ценни за организма съединения. 

 
В гъбите могат да се открият редица полезни хранителни вещества, като протеини, витамини, включително такива от B-групата, както и витамин D. В тях се намират още минералите фосфор, мед, желязо, селен, калий, както и фибри, аминокиселини и антиоксиданти.
 
В гъбите се съдържат постни протеини и никакви мазнини и холестерол. Този фактор, в комбинация с фибрите и наличието на някои ензими, помага за понижаване нивата на холестерола в кръвта. 
 
Балансът между „лошия“ LDL и „добрия“ HDL холестерол е от основно значение за предотвратяване на сърдечносъдови заболявания като атеросклероза, сърдечен удар и инсулт. 
 
Хората, които страдат от анемия, имат ниски нива на желязо в кръвта си, а в резултат на това страдат от главоболие, умора и проблеми с храносмилането. Гъбите са добър източник на желязо и над 90% от хранителната му стойност може да се усвои от организма. По този начин се стимулира образуването на червени кръвни клетки и се поддържа здравето и нормалната функция на организма.
 
Гъбите са с богато съдържание и на калций, който е основен елемент във формирането и укрепването на костите. Адекватният прием на калций от хранителния режим може да намали риска от развитие на състояния като остеопороза, а също така и болката в ставите. 
 
Витамин D се намира значителлно рядко в неживотинските хранителни източници, но гъбите го съдържат. Той е важен витамин, който може да улесни усвояването и метаболизма на калция и фосфора. В гъбите могат да се намерят и тези два минерала, което ги прави полезни за консумация по всяко време.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари