Папилома инфекция – какво да правим?

Как да се предпазим от рак на шийката на матката?
17 май 2016 18:37,
0
Папилома инфекция – какво да правим?
Източник: Reuters, архив

Инфекциите с папилома вируса са широко разпространени сред населението, около 80% от хората в репродуктивна възраст са носители. За щастие, не всеки път инфекцията с папилома вируса са развива в заболяване.

Папилома вирусите са над 100 различни типа. Малка част от тях не оставят следи върху здравето. Действието на част тях можем да разпознаем като кожен дефект. Например на папилома вирусите се дължат брадавиците, които са вид доброкачествени образувания.
 
Сериозни вреди нанасят щамовете, които поразяват органите на отделителната и половата система. Под действието на вирусите в лигавицата там се оформят кондиломи. 
 
В редки случаи кондиломите на гениталиите и олоко ануса се израждат в злокачествени. Със сигурност, те обаче създават дискомфорт, нараняват се и създават условия за бактериални инфекции.
 
Ракът на шийката на матката е един от най-коварните резултати от инфектирането с папилома вирус. Рак на маточната шийка може да се причини от щамовете 16, 18, 31, 33, 45 и 56.
 
Какъв е механизмът по който инфекцията с папилома вируса води до рак на маточната шийка? Попадайки върху лигавицата на маточната шийка вирусите навлизат в нейните клетки и стартират процеси, вследствие на които се получава образуване на видоизменени клетки и по-късно дисплазия. Под въздействието на женските полови хормони – естрогена, тази видоизменена тъкан може да се превърне в рак. Това е и причината папилома вирусът и конкретно щамовете, разпространяващи се по половите органи, да носят такъв коварен ефект само на единия пол – жените. При мъжете такава инфекция може да се установи по наличието на брадавици или островърхи кондиломи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари