Кърменето - въпроси и отговори

Какво се случва с млечните жлези?
7 юни 2016 12:14, Eкип на Puls.bg
1
Кърменето - въпроси и отговори
Източник: Reuters, архив

 Млечната жлеза (от лат. Glandula mamma) представлява чифтен орган, чиято основна функция е свързана с производството на кърма. Тя е изградена от жлезен паренхим, заобиколен от съединителна тъкан – строма. Паренхимът е основната функционална част на жлезата, който се състои от отделни делчета – около 15 на брой.

Всяко делче притежава собствено каналче, което се насочва към мамилата (зърното). Преди отварянето си в т.нар. млечна пора, то образува малко разширение, наречено млечен синус. Стромата е неактивната част на гръдната жлеза и е изградена от съединителна и мастна тъкан. Функцията й е главно структурна, защитна и трофична.

След раждането паренхимната част се разраства и гръдните жлези започват активно да секретират мляко. Гърдите увеличават своя обем под влияние на повишените нива на някои хормони: естроген, прогестерон, пролактин и бета-ЧХГ. 

 
Производството на майчино мляко започва в първите дни след раждането под влияние на силно повишените нива на пролактина. По време на бременността секрецията на пролактин от хипофизата се потиска от високите нива на естроген в организма. В края на бременността и след раждането нивото на естроген рязко намалява, което води до усилен синтез на пролактин и стимулиране на лактогенезата (производството на кърма).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
2
 
2
 
! Отговори
Дърт мераклия преди 7 години
Какво става по време на бременност ли???Стават страхотни, като почне да кърми, и на гледане, и на пипане....