Кръвен тест ще открива депресия

Какво още не знаем за депресията?
13 юни 2016 20:38, Румяна Тасева
1
Кръвен тест ще открива депресия
Източник: Reuters, архив

 Депресия може да се диагностицира и с кръвен текст, става ясно от изявление на изследователски екип от Кралския Колеж на Лондон. Тиймът на проф. Кармин Парианте е разработил тест, чиято ефективност е проверена с участие на 140 доброволци, страдащи от депресия.

Според авторите тестът може да помогне на лекарите по-категорично да поставят диагнозата и определят степента ѝ. Тежката депресия има своите очевадни признаци за психиатри и психотерапевти, но нейните степени понякога са трудно разпознавани. Екипът е на мнение, че тестът им може да ориентира лекарят и за подходящите антидепресанти и дози на медикаментите при терапията. 
 
Тестът е разработен на база измерване на два белтъка в кръвта – интерлевкин-1-бета и инхибиращ миграцията на макрофагите фактор (MIF). И двата са признак за възпаление в организма и се използват като маркери за наличието му. 
 
Изследователите констатират, че колкото по-висока е концентрацията  им в кръвта, то толкова по-агресивна е трябвало да бъде терапията при съответните пациенти. В хода на изследванията си установяват, че при високи стойности на тези белтъци не се постига ефект от приема на селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs) и трициклични антидепресанти. Това се наблюдавало при една трета от участниците в изследването.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
0
 
! Отговори
Патриот преди 7 години
Без да прочета ,вече знаех ,че става въпрос за английски"учени"