Не можем да спим - защо?

Грешните модели на заспиване са в основата
13 юни 2016 22:19, Eкип на Puls.bg
5
Не можем да спим - защо?
Източник: Reuters, архив

 Инсомнията е сред най-честите оплаквания в общата популация. Засяга 15-45% от населението в различните проучвания. Практически на всеки се е случвало поне веднъж да изпита трудности при заспиване или да се чувства недоспал въпреки нормалния брой часове, прекарани в сън. Защо се случва това и можем ли да си помогнем сами да подобрим качеството на нашия сън?

Инсомнията като дефиниция представлява нарушение в започването, поддържането, продължителността и качеството на съня, независимо от наличието на оптимални обективни и субективни условия за сън. От това следва, че волевата сънна депривация и смяната на установения денонощен ритъм не се класифицират като инсомнии.

 
В зависимост от причините, инсомниите могат да се разглеждат като първични и вторични. При последните те се добавят в клиниката на друго основно заболяване, затова се наричат още и коморбидни.
 
1. Психофизиологична инсомния – тя е с продължителност над 1 месец. Характеризира се с повишено ниво на будност, заучени погрешни модели на заспиване и фиксиране към невъзможността за сън. Често в основата на възникването и роля играе определена стресова ситуация, но нарушението в съня персистира и след нейното преминаване. Повишените очаквания за сън, следенето на часовника и др. представляват затворен омагъосън кръг, от който крайния резултат със сигурност не е изпадането в сънно състояние. Напоследък се доказва наличието на физиологична свръхвъзбудимост при болните с този вид инсомния. Това се потвърждава и от установените при тях повижен метаболизъм, повишена секреция на кортизол и адренокортикотропен хормон, повишена бета-активност и понижена делта активност в ЕЕГ по време на сън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защото се опитваме да заспим на пода върху огромна синя възглавница?
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
шумни и нагли съседи !!!