Динята е полезна за кожата и имунитета

Съдържа мощен антиоксидант
19 юни 2016 21:02,
3
Динята е полезна за кожата и имунитета
Източник: Reuters, архив

Динята, освен че е вкусна и разхлаждаща, е и с богато съдържание на хранителни вещества, които благоприятстват здравето на организма. Ето няколко причини, поради които редовно да хапваме диня... 

Полезна е за кожата
 
С течение на времето кожата започва да губи колаген, което е сред основните причини за появата на фини линии и бръчки. Динята е с богато съдържание на бета-каротин, който противодейства на уврежданията на клетките. 
 
Консумацията на количеството от около 180 г диня осигурява на организма 20% от ежедневната му нужда от витамин C, който помага за изграждане и поддържане на колагена – основен структурен протеин в кожата. 
 
Намалява риска от инсулт
 
Динята дължи червения си цвят на съдържанието на мощния антиоксидант ликопен. Неговите количества са по-големи в този плод, в сравнение с доматите. 
 
Консумацията на храни с богато съдържание на този антиоксидант понижава опасността от инсулт с 20%. От данните на проучване става ясно, че хората, при които нивата на ликопен са най-високи, са с 55% по-малко склонни да бъдат засегнати от инсулт. 
 
Антиоксидантът подобрява функцията на кръвоносните съдове и защитава от уврежданията, причинени от "лошия" холестерол в кръвта.
 
Подсилва защитните функции на организма
 
Отново благодарение на мощния антиоксидант, динята подсилва и имунната система, поради което е полезна и срещу летните вируси. В данните на все повече проучвания се посочва, че ликопенът помага и за унищожаване на раковите клетки. 
 
Според изследователи антиоксидантът потиска растежа на раковите клетки при рак на гърдата, има и данни, че той играе важна роля и в предотвратяване развитието на рака на простатата. 
 
За разлика от други плодове и зеленчуци, динята може да се съхранява в хладилник в продължение на 7 дни, преди да намалее съдържанието на ликопен в нея.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Най полезна е Харманлийската.