За ползите от протеините

Те имат важна роля и в пренасянето на важни хранителни вещества
21 юни 2016 08:44, Михаела Лазарова
8
За ползите от протеините
Снимка: freeimages

Протеините са много важни за работата на организма. Ограничаването им и пълното им изключване от менюто води до трайни и сериозни проблеми в нормалното функциониране на органите и системите.

Когато ядем протеини тялото ни ги разгражда до много важни аминокиселини, които се използват по различен начин в организма. Те основно доставят важната за тялото енергия, която има съществено значение за редица физиологични процеси в тялото.

Имунна система

Протеините са основна хранителна единица, необходима на имунната система за нормалната ѝ работа. Антителата са основното оръжие на имунната система, което тя изпраща в атака срещу навлезли вируси, патогени, бактерии.

Антителата по своя състав всъщност са протеини. Ето защо не трябва да лишаваме имунната си система от протеини, ако искаме тя да функционира правилно.

Електролитен баланс

Електролитният баланс или така нареченият pH баланс на тялото е от огромно значение за здравето. Всички течности в тялото, включително слюнка, пот, кръв, плазма, лимфа, функционират най-добре при неутрално pH или приблизително 7.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Да обобщя написаното по-долу. Човекът няма как да не да си набави протеини и аминокиселини. Има ги както в месото, така и в зеленчиците и бобовите. За да не си ги набавите трябва да спрете да се храните. И тогава много преди да ви се "изпарят" протеините ще изпитате симптомите на "нервност, слабост, замаяност" само от липсата на въглехидрати. В общи линии статияти ни обръща внимание на един несъществуващ проблем. Това се потвъждава и от написаното на адреса в долното мнение.
7
0
 
1
 
! Отговори
Експерт преди 7 години
До един другТестове за дефицит на есенциални аминокиселни (не-растителни) не се правят тъй като съвременния човек е решил проблема с набавянето им. Веганите са сравнително нов феномен в западната култура. Ефектите от липсата на есенциални аминокиселни и мазнини от животински произход тепърва ще се описват. При проведени опити първите симптоми са нервност, слабост, замаяност. Прочетете това ако смятате да си правите веганчета: https://en.wikipedia.org/wiki/Protein%E2%80%93energy_malnutrition
6
0
 
2
 
! Отговори
ЕИМ преди 7 години
До No.5 Тук не говорим за енергия, а за ползата от протеините и, че не трябва да се изключват от менюто.
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Енергията се получава главно от въглехидратите, не толкова от протеините.
4
1
 
3
 
! Отговори
един друг преди 7 години
До лудия:1. Как какво е общото. Първото изречение в статията гласи, че са много важни. Съвсем логично е да попитам щом са "много важни" защо няма тест за количеството им. Това за IQ-то ми дори няма да го коментирам.2. Много добре знам къде има протеини, но явно твоето IQ стига само да се заядеш (не и да отговориш на въпрос).
3
0
 
6
 
! Отговори
LUD преди 7 години
До 21. Това пък какво общо има ? Защо не тестват IQ-то ти преди да те пуснат сред хората ?2. Все едно диагноза липса на вода .... Пак си си труп. Да кажа, че и в растенията има протеини.
2
1
 
5
 
! Отговори
един друг преди 7 години
Искам да попитам експерите (които не се съмнявам, че са заляли този сайт) следните неща:1. След като протеините са толкова важни, защо не присъстват в обичайната кръвна картина? Защо няма тест дали ядеш достатъчно протеини?2. Дали някога през цялата човешка история някой е диагностициран с диагноза "липса на протеини"? Пак да повторя, говоря за протеини или техните съставки (аминокиселини). Да не започнете да ми обяснявате за желязо, калций и хемоглобин, защото са съвсем различни неща.
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Още като видях подзаглавието предположих, че статията е писана от малoyмен.