Бърнаут не е просто прегаряне, то е убийствено изтощение

Или как можем да се доведем до крах, точно защото сме добри
22 юни 2016 13:37, Eкип на Puls.bg
8
Бърнаут не е просто прегаряне, то е убийствено изтощение
Снимка: flickr
Бърнаутът не е просто резултат от дълги работни дни и нощи. Безразличие, депресия и силна умора могат да бъдат предизвикани, когато не можете да контролирате как работите, когато влагате усилия върху цели, в които не вярвате и когато не се чувствате подкрепени. Ако не харесвате работата си и не си почивате достатъчно, можете да си причините сериозни здравословни и психични проблеми. Ако сте амбициозни и вярвате, че можете да се справите с всичко, възможно е бърнаутът да ви изненада внезапно. Ако сте перфекционист, добра идея е да се запитате дали нямате нереалистични очаквания от себе си и да  обърнете внимание на симптомите на емоционално изтощение. Когато сте в лапите на бърнаута, вече не можете да функционирате ефективно на лично и професионално ниво. 
 
Какви са признаците на бърнаут?
 
Бърнаутът се случва постепенно и признаците му не се разпознават лесно. Пример е хроничната умора. В ранните стадии може да усещате липса на енергия и да сте уморени през повечето дни, но по-късно започвате да се чувствате напълно изтощени, изцедени, празни и да се изпълвате с ужас, когато се сетите за предстоящия ви работен ден. Други симптоми са проблеми със съня, паметта и трудност в концентриране и внимание, което в по- късен етап често води до проблеми в работата. Физически симптоми като панически атаки, замайване, главоболие, болки в гърдите, ускорен пулс и слаба имунна система също са сред  симптомите на бърнаут.  Загуба на апетит, тревожност, депресия, изнервеност и заядливост са чести спътници на емоционалното изтощение.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До този синдром са доведени почти всички работещи българи ,казвам българи ,защото не визирам *** те живеят ден за ден и не страдат от това ,така че мили българи апартаментите колите и вилите не са основното на тази земя смятам че дори заплата от 500лв е достатъчна стига да има сигурност но понеже такава липсва и искаме да се подсигурим стигаме до изтощение.Сега познайте кой е виновен правителството което само ни цеди или ние че го търпим
5
0
 
6
 
! Отговори
НаучетеСеДаКазвате преди 7 години
НЕ, обаче шефът непрекъснато те затрупва с работа, която трябва да свършат неговите протежета.После премиални получаваме поравно, а отвреме навреме на тях им се дава по някой бонус - например, когато ще се представя нещо в чужбина, изведнъж се оказва, че на не знам какво ниво било решено да отиде еди-кой-си, понеже предварително били приети някакви критерии от хора, които нямали представа от спецификата на нашата работа.Нашите шефове пък още по-преди били подписали, че ще спазят тези критерии!
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимна 3Съчувствам ти, ама така си ги свикнала. Да видиш моя как ми помага и чисти и чинии мие и *** хвърля... и така ни стига времето и за спорт и не си лягаме към 1-2 претрепани от умора. Ама като си ги свикнала, че след Бог знае колко часове на работа можеш и да готвиш и да чистиш и да переш... ами сама си си виновна. Я един път ги помоли да ти помогнат, пък да видим какво ще стане?
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимна преди 7 години
До Затова - спортЗначи, като се прибера от работа към 8 - 8 и половина, и ме чакат децата, мъжа и животните - да сложа масата, да вдигна масата, да измия чиниите, да пусна пералнята, да простра от предишния ден, да изърша пода.... ей така, към 1-2 часа, като приключа, да взема и малко да повъртя велоергометъра, да побягам на пътечката или пък един среднощен багмингтон пред блока....
2
5
 
11
 
! Отговори
Затова - спорт преди 7 години
Затова е хубаво всеки работещ да спортува. След тежък и изтощителен ден час-час и половина спорт могат да възвърнат хубавото ви настроение. И със сигурност след това ще спите като къпани.
1
12
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
У нас се работи по ориенталски и този синдром е рядко срещан