Вирусът А 71. Опасен ли е? Как да го различим?

През 1975 г. той причинява най-голямата епидемия у нас
22 юни 2016 10:22,
5
Вирусът А 71. Опасен ли е? Как да го различим?
Снимка: Reuters, архив

Срещу този вирус (А 71 - бел.ред.) няма ваксина и няма специфично лечение, обяви д-р Атанас Мангъров, началник на Детската клиника по инфекциозни болести към Инфекциозна болница в София, в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR по повод ентеровирусът А 71, който се разпространява в Испания.

Той припомни, че ентеровирусът е свързан с България в миналото, защото пред 1975 г. предизвиква най-голямата епидемия в страната. За ситуацията в Испания докторът коментира, че заболяването не е често, но когато се появи може да причини сериозни проблеми.

По думите му ентеровирусите са заболявания, които причиняват т.нар. "летни грипове".

"Грипоподобните заболявания, които са най-често през топлите месеци, протичат с температура, повръщане, болки в гърлото, обриви, обезводняване и с не много силна диария", посочи той.

Медикът обясни, че е възможно заболяванията да засегнат нервната система и се получава минингит, който е като "хрема на мозъка".

"Когато нещата тръгнат накриво може да се засегне мозъчното вещество, при което, когато се засегнат центровете на дишането и сърдечната дейност, може да се стигне до смъртен изход", посочи д-р Мангъров.

От разговора стана ясно, че вирусът няма ясни показатели, различни от тези на едно банално грипоподобно разболяване. Докторът посочи, че е възможно да се стигне до крайна парализа, но парализите са обратими. "Когато се засегнат центровете на дишането и сърдечната дейност, тогава е опасно", обясни гостът.

"Няма специфично лечение - то е чисто симптоматично и генетично", категоричен е специалистът. Според него прогнозите за болестта в Испания, са благоприятни, но е и въпрос на късмет.

"Шансът вирусът да дойде у нас е малък", уточни д-р Мангъров. Той обясни, че превенцията е добра лична хигиена и избягване на контакти с други болни. "Опасност реална няма, теоретична има", каза той.

По думите му най-засегнати са активните деца до 10 г., а разпространението му става чрез фекално замърсяване и по въздушно-капков път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
От 4 преди 7 години
Колкото до ентеровируса EV A-71, с произход Индия и страните от Магреб-а, преди да изреват каталунците, някой от коментиралите по-долу може ли да обясни каква е разликата между него и коксаке вируса, който причинява "летния грип" по беломорието и всяка година има поне по неколцина нашенци донесли си го за спомен?Подсказка: и коксакето принадлежи към същата група ентеровируси, и той е от нелечимите. Най-често може да се изолира от "афти-те" във всяка болна уста.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не ме разбирайте погрешно, но при съвреммения начин на живот и възможности за пътуване - само за 24 часа човек може да обиколи земята, да не говорим за стоките непрекъснато кръстоващи континентите, увеличаването на заболяемостта от считаните доскоро за екзотични болести, характерни за други географски ширини е последица, която щем не щем, ще трябва да приемем. Само допреди 100 години, основният разпространител на чуждестранните заболявания са били моряците и птиците, при тяхната сезонна миграция
1
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Как само са го кръстили "А71 . Това име сигурно е дадено още при неговото създаване в някоя лаборатория на фармацефтичната мафия. Няма случайни вируси , болести, всичко се създава от научни престъпници за пари.