Защо наказанията и наградите при възпитанието на децата не работят?

Детето се приучава да уважава материалното и търси облагата
8 юли 2016 21:27, Eкип на Puls.bg
14
Защо наказанията и наградите при възпитанието на децата не работят?
Източник: Reuters
За да си осигурят послушание родителите и да получат каквото искат от децата, или от загриженост за тях и добруването им, си служат често с принуда и наказания. Добре е да разграничим два основни подхода – на въздействие върху детето с принуда, заплахи, наказания и награди с цел да се промени неговото поведение, и сътрудничество и работа заедно с детето, като уважавам неговите и моите потребности като родител и заедно търсим работещи решения и за двамата. 
 
Наказанията могат да са най-различни, от най-тежките телесните, които учат, че агресията е приемлива, до устни заплахи, отнемане на привилегии и любими неща, изгонване в друга стая и др. Въпреки, че наказанията работят за постигане на целта в момента, те имат само временен ефект, докато наказващият родител е наоколо. Проблемът е че, те единствено могат да променят поведението, но не и личността на детето, неговите мотиви и ценности. Затова се налага да се използват все по-тежки наказания и няма реална промяна в ситуацията. 
 
Когато често се използват наказания, проблемите не само, че не се решават, но и се влошават. Деца, които са много наказвани вкъщи, компенсират с лошо поведение в училище и извън дома. Колкото повече наказваш някого, толкова повече яд трупа той в себе си и се влиза в един порочен кръг. 
 
Наказанията водят до научаване на тревожни уроци за живота. Наказанието е упражняване на надмощие върху детето, за разлика от сътрудничеството и оказва влияние върху крехката ценностна система на детето. То се научава, че ако не харесваш някой, трябва да направиш така, че да му се случи нещо лошо, докато не отстъпи. „Направи това, или аз ще ти направя онова“. Децата, които наричаме „проблемни“, много добре са усвоили този урок, именно от възрастните. 
 
Наказанията изкривяват взаимоотношенията родител-дете. Когато родителят налага правилата и наказанията от неспазването им, едва ли за детето той има образа на любящия родител, а по-скоро на надзирател, тъй като се нарушава грижовната връзка, необходима за развитието на детето.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Требе си шамар зад врато и да се научат на къщна работа. На 10 г повечето не могат да си намажат една филия с малко и лютеница, а на 14-5 едно легло не си оправят. Ама... родитеска закрила-мечешка услуга.
11
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Детето трябва да се научи да се труди. Полагане на усилия последвано от награда. След това трябва да има респект от родителите и страх от баща си. Уважение към чуждите хората и собствеността им. Категорично не съм съгласен със статията. Добре е автора да представи колко деца е отгледал и докъде са стигнали в живота.
10
2
 
13
 
! Отговори
пепа преди 7 години
Прочетох статията но не разбрах, какво предлага авторът. Празните дрънканици - кое е правилно и кое не, доведе до появата на няколко поколения, които са безобразни. Прекаленото толериране и "пазене" на детската психика, доведоха до "производство" на непригодни поколения за съвременния живот. Стократно се увеличиха самоубийствата на млади хора. Драги психолози, замислете се за това.
9
2
 
9
 
! Отговори
Стамат преди 7 години
Процент от родителите в България са *** и трябва да им се забрани да отглеждат деца.
8
2
 
6
 
! Отговори
Румбо преди 7 години
Политиката на тоягата и моркова е характерна за най-могъщата(засега) държава!Кой ще се осмели да им каже,че не са прави?????Впрочем,напоследък залагат повече на тоягата,явно им се свиди стимулирането,ако и да имат безграничен(?) ресурс! l
7
3
 
11
 
! Отговори
до 4 преди 7 години
Така де, какво помнят, че някой им причинил болка, обаче защо им причинил болка е последното нещо което помнят.При поява на подобна ситуация, отново излиза болката защото това е запомнено.Така че си прав помнят, и това запомняне се нарича страхова невроза(не е критично всеки човек има ситуации запомнени по този начин). Ефекта е виждаш нещо страх те от него,но не знаеш защо, това е извикване на тази памет.Така че безспорно се помни.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Наказанието и наградата работи при всяко дете, наказанието е неуловимия жест на неодобрение от наша страна, а наградата е нашата усмивка и неуловимо одобрение,обаче детето няма проблем да го разбере,проблема е че ние искаме да си измислим по манипулативни методи така че да ги контролираме а не тези импулсивни,обаче и детето не е глупаво и не се вързва.
5
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
?ШАМАРИТЕ НА НИКОЕ ДЕТЕ НЕ СА.НАВРЕДИЛИ ПО ДУПЕТО НО ПЪК ПОУКАТА Е ОГРОМНА ЗАЩОТО ПОМНЯТ.?Ми да, на никой не са навредили. Питай Хитлер, Сталин и 99 процента от всички серийни убийци.
4
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"И точно заради тоя нови възпитателни методи в момента децата се колят с ножове, самоубиват се и какво ли не. Не заменяйте една работеща практика с нещо, което се вижда, че няма ефект."И откъде знаеш, че точно децата, които се колят с ножове или се самоубиват, били резултат на "нови възпитателни методи"? Наблюдението ми е, че такива тук почти не се прилагат. За сметка на това "щи шибна идин шамар" се чува доста често от родители на малки деца на улицата.
3
4
 
19
 
! Отговори
Аз преди 7 години
И точно заради тоя нови възпитателни методи в момента децата се колят с ножове, самоубиват се и какво ли не. Не заменяйте една работеща практика с нещо, което се вижда, че няма ефект. И нямам предвид да се спукват от бой децата...
2
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Поне да бяхте написали как да се замести насилието.
1
8
 
11
 
! Отговори
Аналогия преди 7 години
Да си биеш детето е все едно да си гориш пенсионната книжка.