Защо вдигаме кръвното?

От чисто медицинска гледна точка какво се случва в тялото ни
12 юли 2016 22:40, Eкип на Puls.bg
13
Защо вдигаме кръвното?
Източник: Reuters
Артериалната хипертония е разпространена сред населението на индустриализираните страни от съвременния свят. Има различно разпределение според раси и възрастови групи, но независимо от това в повечето страни процентът на пациентите варира между 15 и 25%.
 
Артериалната хипертония се класифицира според стойностите на артериалното налягане, етиологичната причина и се стадира според това до каква степен са се развили увреждания в таргетните органи, които поразява високото кръвно.
 
Артериалното налягане е произведение на минутния обем и системното периферно съдово съпротивление. Последното е резултат от степента на контракция на гладката мускулатура в стената на малките съдови артериоли. Минутният обем пък се увеличава при увеличени контрактилитет на сърдечния мускул, сърдечна честота и обем на циркулираща кръв.
 
Докато в по-млада възраст високото налягане е резултат предимно на по-голям сърдечен дебит, то с напредване на възрастта отговорността се прехвърля на увеличаване на периферното съдово съпротивление. Роля в развитието на хипертонията имат някои генетични фактори, като например дефект в гена за тубулната реабсорбция на натрий.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
4
 
! Отговори
hhhh преди 7 години
напишете го на еврит другия път.
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Неверен мъж жена.
4
0
 
8
 
! Отговори
Бекс преди 7 години
-лоша храна-неспокоен живот
3
0
 
11
 
! Отговори
ФХ преди 7 години
Нищо не разбрах.
2
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Болестите са от ядове, а ядовете са от гадове.
1
0
 
11
 
! Отговори
ъъъъ преди 7 години
ко речи ??????