Цигареният дим съдържа 7000 съставки, 93 - особено токсични

Освен никотина производителите да пишат ли и другите
13 юли 2016 22:05,
3
Цигареният дим съдържа 7000 съставки, 93 - особено токсични
Източник: Reuters

Повечето хора не са наясно какви химикали се съдържат в тютюневия дим, освен никотина, показва скорошно проучване.
 
Анкетирани по телефона, повече от половината от участниците в проучването са заявили, че биха искали информацията за компонентите в цигарите да бъде изцяло описана върху кутиите или да е достъпна онлайн.
 
От около 7000 съставки в цигарения дим, 93 са особено токсични, обяснява д-р Кърт М. Рибисъл от Университета на Северна Каролина.
 
„Доста изненадващ е фактът, че малък процент от хората са чували за тези съставки”, коментира той.
 
Най-ефективно би било да има достъпна информация за тези химикали и кратко описание на ефектите от тях върху здравето ни, подчертава специалистът, пояснявайки, че цигареният дим съдържа арсен, който причинява увреждане на сърцето, както и формалдехид, който може да доведе до рак на гърлото.
 
Екипът от изследователи е анкетирал близо 5000 американци по телефона. Почти една четвърт от тях са заявили, че са пушачи и, че са пушили всеки ден през последния месец.
 
Специалистите са избрали 24 вредни химикала в тютюневия дим и са ги разделили на 6 групи по 4. Всеки участник е отговорил на върпоси, свързани с 4 от химикалите, избрани на случаен принцип.
 
Отново, повече от една четврът от анкетирантие са заявили, че целенасочено са търсили информация за съставките на тютюневия дим, като това са най-често младите хора. Повече от половината са казали, че предпочитат тази информация да се намира върху цигарените кутии.
 
Едва 8% от участниците в проучването са познавали най-малко 4 от химикалите, изтъкват авторите пред BMC Public Health.

Още за тютюнопушенето можете да разберете в Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Публикувайте пълния списък де! Напишете и за тежките и радиоактивните метали. Защото както знаете рак не се създава лесно. Пък и публикувайте резултатите и снимките от едни френски изследвания с плъхове третирани с ГМО.
1
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А ГМО храните и Е-тата ,чисти като от извор .