Срещу летните вируси: Никакво самолечение!

Епидемиолози съветват да пием вода, да не приемаме антибиотици
13 юли 2016 09:22,
5
Срещу летните вируси: Никакво самолечение!
Снимка: архив Reuters

Времето е горещо, а летните вируси атакуват все повече хора. Симптомите на заболяванията, как протичат те и как да се лекуваме, отговаря в Сутрешния блок наBulgaria ON AIR епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

"Седмичният брой на заболелите е между 500 и 800 човека. Обезводняването е основен проблем при летния вирус. Той започва с висока температура, липса на апетит, много бързо се развива диария, може да има и повръщане. Всичко това води до обезводняване. Младите хора оздравяват за 2-3 дни, през които трябва да спазват диета и да поемат достатъчно течности", обясни тя.

Професор Кожухарова акцентира върху значимостта на личната хигиена вкъщи, защото това са заразни заболявания. Тя призова задължително да се потърси медицинска помощ, ако нещата се задълбочат.

"Тези вируси са обикновено през лятото, но не са повече на морето. В София също има голям брой заболели. Само хигиената е сигурното нещо за ограничаване на тези заболявания. Когато човек е на курорт се нарушават тези навици и затова се увеличава броят на инфекциите", уточни проф. Кожухарова.

Тя припомни, че при вирусни инфекции не се използват антибиотици и даде препоръки, ако решим да се самолекуваме при по-слаби симптоми: "Оставате си вкъщи за ден-два, минавате на чай, леко захранване с варен ориз, печена филийка и сирене. Ако температурата е висока и имате диария, обърнете се към вашия личен лекар".

Общопрактикуващият лекар д-р Николай Колев обясни, че ако се вземат мерки рано вирусът преминава леко, но трябва да се спазва диетичен режим. По думите му, заболяванията са причинени най-вече от лоша хигиена, като при децата преминават по-тежко, когато се стигне до обезводняване.

"Гадене, повръщане, разстройство, висока температура, мускулни болки и главоболие - това са първите симптоми на летните вируси. Не е лошо да се проведе поне една телефонна консултация с лекар. Не се и налага 100% посещение в кабинет. Можете да стигнете до болница, ако чакате да се самоизлекувате без да приемате медикаменти", каза още д-р Колев пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
34
 
! Отговори
ХипокраЛ преди 7 години
Ако се стигне до болница, там лекарите освен, че не им пука за пациента, а правят всичко възможно и роднините да се поболеят от нерви и разходи. Един лекуваме пет разболяваме.
3
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И къде да я намери човек тази медицинска помощ?!?!? В Бг докторите само на печелбарство са го ударили, щом и с раково болните и с деца си позволяват своеволия, какво остава с другите. Прави се мастектомия при рак на гърдата за да се вземат пари, въпреки че е доказано как няма смисъл от това. Пълен ужас е. Голям процент от докторите не са доктори, а печалбари.
2
7
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не бих слушал съвети от някойк, който преопръчва да се яде ориз и хляб. Това са въглехидрати - храна за вируси.
1
6
 
43
 
! Отговори
мно'о ясно преди 7 години
Разбира се че трябва да посетите лекар и да си платите над/под масата и той деца има и на почивка иска да заведе жената.