НЗОК се забърза, лекарства за 16 болни от хепатит C

Вчера пациенти се събраха пред НЗОК на протест
10 авг 2016 09:30,
8
НЗОК се забърза, лекарства за 16 болни от хепатит C
Снимка: Bulgaria ON AIR

Осъдени ли са болните от хепатит С на смърт от държавата? Отговорът е не, ако получат животоспасяваща терапия навреме, обясни в предаването "България сутрин" на Bulgaria ON AIR Силвана Лесидренска от пациентското сдружение "ХепАктив".

Вчера част от пациентите и техните близки се събраха пред сградата на НЗОК, за да попитат защо се бавят протоколите за одобрение на необходимото им лечение.

Досега болните от хепатит С са били лекувани с интерферонова терапия, която е по-скъпа и с много по-тежки странични ефекти. На 26 февруари обаче касата излезе със съобщение, че в България вече ще се предлага нов препарат, който не съдържа интерферон, по-евтин е и почти без странични ефекти. Успеваемостта на новото лечение е над 90%.

"Само два месеца по-късно започнахме да получаваме сигнали от пациенти, че все още чакат одобрение. Законният срок от касата дали разрешава лечението на даден пациент или не е два месеца. Входирахме едно писмо, лаконичният отговор беше, че в момента са лекувани десетки души", обясни Силвана Лесидренска.

"Очаквахме, че ще има забавяне, но никой не предполагаше, че това ще продължи 6 месеца и че Здравната каса ще твърди обратното", продължи тя.

Същевременно стана ясно, че протоколите на 16 души са били одобрени след вчерашния протест на пациентите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още по темата: лечениеХепатит C
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
2
 
! Отговори
до анонемен 4 ти преди 7 години
О невежи ю...де ,защо коментираш без да познаваш реалността в здравеопазването по света?!?В Тази държава има спокойствие и ред и който не го отчита ,има наистина нужда с специализирана помощ в специализирани заведения!казах!!!
4
0
 
2
 
! Отговори
of 2-Ри преди 7 години
Не обобщавай и стига с този общ знаменател!Здравеопазването в България е на много високо ниво ,наистина!Парадокса е в това ,че е твърде достъпно и от там и не уважавано.И без ред и час с малко търпение можеш да влезеш на преглед при личния си лекар и дори в същия ден и при специалист по профила на евентуалното заболяване.
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Законният срок от касата дали разрешава лечението на даден пациент или не е два месеца."????!!!!!!!!!!!!!!!Господи, защо ме обрече да съм роден тук, и да живея в "демокрация". Всъщност, какво пискам, държавата себеотрицателно прави всичко възможно по-скоро да не живея.Правителството ежедневно измисля най-нови начини и средства за това.Аve Caesar, i morituri te salutant! Здравей, Цезарю, обречените на смърт те поздравяват!Глynocтта и овчещината на хората гоят мракобесието!
2
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бездушие и пълна безотговорност към здравето на обикновения човек.
1
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нямам думи за здравеопазването ни. Онкоболни са оставени сами да се лутат и да се чудят с какво да започнат. Касапина реже и е до там, после чакаш месец за документи да ти издадат и хукваш сам по мъките. Няма никакви пътеки и никакви стиковани действия. Това е подигравка с хората. Би трябвало като оперират човек да го докарат до край лечението, а не болния сам да се лута в бюрокрацията на болниците. Болните трябва да се обединят и да заведат иск за немарливо отношение. Здравето не е стока.