Защо бременните променят настроението си?

Хормоните не са единствената причина
20 авг 2016 16:17, Румяна Тасева
2
Защо бременните променят настроението си?
Източник: Reuters, архив

Бременните дълги години се разглеждаха като емоционално лабилни. Нищо чудно, щом термините и определенията се дават от хора, които не са преживели магията да носят и родят дете, нали?! Днес, когато се говори за емоционална интелигентност и това, че тя стои в основата на успешното ни развитие, дори за мъжете стана несрамно да споделят мисли и емоции, свързани с появата на новия член на семейството.

И така, на какво точно се дължи променливото настроение на бременната жена?

Според учените за това има елементарно обяснение – с промяната на хормоналния фон, който се случва с появата и развитието на още един организъм в твоя, се повлиява целият процес на обмяна на веществата. Новите стойности на хормони променят нивата и на невротрансмитерите, което вече няма как да не се отрази на усещанията ни, настроението и чувствителността ни въобще.

Всъщност, задължително е и природосъобразно е чувствителността на бременната жена да се изостри, защото това увеличава способността ѝ да улавя отрано опасностите за бебето, което носи, за да може да предприеме мерки за опазването му. Поради същата причина се изостря обонянието ѝ, губи увереност в нестабилни положения, уморява се по-бързо, апетитът ѝ расте, става придирчива към вкусовите качества на храната, кожата ѝ се дразни от материи, които преди е носела.

При всяка жена чувствителността се изразява по свой начин, дори при всяка една бременност чувствителността е различна – и как да не е така след като от едната до другата бременност е минало време, през което сме се променяли.

Де факто по лесната раздразнителност, която някои дори биха нарекли нервност, дори сприхавост, жените могат да познаят настъпването на бременността.

Изследователи са документирали, че жените ставаме по-емоционални именно от 6-тата седмица на бременността – сърцето на бебето вече бие, започва да се развива пъпната връв. Този период продължава до 10 гестационна седмица, когато вече е приключил ембрионалният и започнал феталния етап от вътреутробното му развитие.

От момента, в който се усетим по-спокойни, значи, че организмът ни е приел малкото в него и заедно навлизаме лека-полека във второто тримесечие на бременността – най-спокойният период от бременността.

Повече за променливото настроение при бременните може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари