Бактериална вагиноза – по какво да я познаем?

Тя е полимикробна бактериална инфекция
21 авг 2016 22:46, Eкип на Puls.bg
17
Бактериална вагиноза – по какво да я познаем?
Източник: Reuters, архив

Бактериалната вагиноза е полимикробна бактериална инфекция, засягаща влагалището и вулвата. Дължи се предимно на намножаването на анаеробни микроорганизми. Заболяването е известно и с още няколко имена – неспецифичен вагинит, анаеробна вагиноза или Гарднерела вагинит.

Във влагалището нормално се намират два вида бактерии - аероби и анаероби, но в точно определено съотношение. При наличие на предразполагащи фактори – употреба на антибиотици, спермициди, дамски душове, хормонални препарати, това равновесие се нарушава. Инфекцията е полово преносима, което не изключва развитието й след секс, особено с нов партньор. Настъпва свръхрастеж на анаеробни микроорганизми, което причинява промяна в нормално установеното съотношение аероби:анаероби – нарушава се екологичното равновесие на вагината.

За основния причинител на бактериалната вагиноза се смята Грам-положителната бактерия Гарднерела вагиналис. При инфектирането на влагалището настъпват две съществени промени – намалява се значително количеството на млечнокиселите бактерии – лактобацилите и се създават подходящи условия за развитие на анеробна флора, микоплазми и уреаплазми.

Гарднерела вагиналис създава специфично покритие върху влагалищната лигавица – биофилм, който нарушава нормалното развитие и метаболизъм на лактобацилите. Това довежда до намаляване производството на водороден пероксид, който има значение за потискане растежа на анаеробите. Именно това стои в основата на алкализирането на влагалището и намножаването на анаеробите.

Повече за бактериалната вагиноза може да научите на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Бактериалната вагиноза, както и вагиналната бактериоза се познават отдалече по острата, задушлива, люта, гадна смрад и воня.
5
0
 
4
 
! Отговори
!!! преди 7 години
Мъжете добре да четат - предава се по полов път , т.е. те също толкова често са или заразяващи, или заразени, прекалената химия не само не чисти, а предразполага разпространението.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
вече ще ходя с п-ха метър и електронен микроскоп в джоба
3
3
 
3
 
! Отговори
БГ ТУРЧИНА преди 7 години
....пардон. ..поправка. ....българки. .
2
1
 
3
 
! Отговори
БГ ТУРЧИНА преди 7 години
За това, повечето ми гаджета са били българи. .....
1
1
 
6
 
! Отговори
Xxxx2 преди 7 години
Информация за аналната може ли?