Сифилис - следете за кожни промени!

Кожните обриви не са съпроводени със субективни оплаквания
2 сеп 2016 22:10, Eкип на Puls.bg
2
Сифилис - следете за кожни промени!
Източник: Reuters, архив

 Полово предаваните заболявания са голяма група инфекциозни болести, които имат еднакъв механизъм на предаване, но се различават по своята симптоматика. Заболяванията се причисляват към групата на антропонозите – източник и резервоар на инфекцията са болният или безсимптомен носител. Нерядко се създават предпоставки за трайни поражения върху някои органи или системи.

 
Сифилисът е инфекциозно заболяване, което се причислява към групата на т. нар. Венерически болести. Освен кожата причинителят на заболяването може да засегне и други органи и системи – черен дроб, сърдечно-съдова система, нервна система и други.
 
Инфекцията със сифилис може да бъде придобита и вродена. Като за вродената е характерно, че се предава от болна майка на плода, чрез плацентата. Придобитият сифилис се предава основно по полов път, но са описани случаи, макар и рядко, на заразяване посредством целувка. Инкубационният период на заболяването трае средно в рамките на 3-4 седмици, но може да варира от 1 седмица до 3 месеца.
 
За придобития сифилис е характерно, че той протича в три фази – първичен, вторичен и третичен. Като първите две фази формират ранния сифилис, а последната фаза се определя като късен сифилис.
 
Първичната фаза на инфекцията се характеризира с образуване на т. нар. твърд шанкър, който представлява ерозия на повърхността на кожата с резки очертания и овална форма. Дъното на ерозията е гладко, най-често с розов до меденочервен цвят и с надигнати от кожната повърхност ръбове. Често при опипване тези ръбове имат хрущялна плътност, на което се дължи и името на тази лезия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
7
 
! Отговори
На думата преди 7 години
То не бяха статии за аналния секс, секса за една нощ, секса на работа, във фитнеса... Та накрая някак естествено си дойдохме на темата за срамните болести. Браво, Михaeлче! Знам, че всяка твоя статия е истинска. Просто споделяш личен опит.
1
1
 
10
 
! Отговори
Стриктен преди 7 години
Проследих - всичко е точно