Гинекомастия - възможна ли е операция?

Състоянието особено травмира мъжете
Обновена: 8 окт 2016 20:47 | 8 окт 2016 20:46, Eкип на Puls.bg
0
Гинекомастия - възможна ли е операция?
Източник: Reuters архив

Мъжката гинекомастия е състояние, засягащо една трета от мъжкото население. От медицинска гледна точка това представлява доброкачествено увеличение на млечната жлеза при мъжете от 1 до 10 см, съпроводено с хипертрофия на жлезите и мастната тъкан. 

Доброкачествената гинекомастия се наблюдава при 70% от момчетата на възраст от 13-15 години. В тези случаи се дава срок за изчакване от 1 до 2 години. Обикновено причината не е патологична и след време гинекомастията изчезва, но при по-малък процент остава и се налага хирургично отстраняване поради естетични и психологически причини, както и поради факта, че при мъжа не трябва да има млечна жлеза (по този начин се избягва вероятността от развитие на рак на гърдата в бъдеще).
 
Факти относно операцията
 
Операцията за премахване на гинекомастия протича или като липосукция – премахване на мастната тъкан в гърдите, без да се докосва тъканта на млечните жлези, или като мастектомия – частично или изцяло премахване на тъканта под гърдата.
 
Тази процедура е бърз и директен метод за премахване на уголемените мъжки гърди, поради което резултатът се вижда веднага след приключването й. След нея гърдите са превързани с цел да се избегнат инфекции и възпаления (въпреки че те са често срещани).
 
Преди да направи този избор обаче е добре пациентът да е наясно с процеса на операцията и възможните усложнения след нея.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари