Нови данни: Затлъстяването победи недохранването!

Проблемът се увеличава сред децата от развиващите се страни
Обновена: 9 окт 2016 21:00 | 9 окт 2016 20:55,
10
Нови данни: Затлъстяването победи недохранването!
Снимка: архив Reuters

Хората по света, които са затлъстели, са повече от онези, чието телесно тегло е под нормата, а затлъстяването сред децата и тийнейджърите бързо се увеличива най-вече в развиващите се страни. Това оповести ООН преди втория ежегоден Световен ден за борба със затлъстяването, който ще бъде отбелязан на 11 октомври, съобщи Ройтерс.

Ето някои данни, свързани със затлъстяването, съобщени от БТА:

- затлъстяването по света се е увеличило повече от два пъти от 1980 г.

- през 2014 г. над 1,9 милиарда възрастни са били с наднормено тегло. 13 процента от тях, т.е. над 600 милиона души от глобалното население били затлъстели.

- всяка година 3,4 милиона души умират вследствие на затлъстяване и наднормено тегло.

- затлъстяването се увеличава в градските зони в страните с ниски и средни доходи.

- по-голямата част от глобалното население живее в страни, в които проблеми, свързани с наднорменото тегло или затлъстяването, убиват повече хора, отколкото проблеми, свързани с тегло, което е под нормата.

- 41 милиона деца под 5-годишна възраст били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г.

- близо половината от децата под 5-годишна възраст, които били с наднормено тегло или затлъстели през 2014 г., живеели в Азия.

- в Африка броят на децата, които са с наднормено тегло или затлъстели, е нараснал близо два пъти - от 5,4 милиона през 1990 г. на 10,6 милиона през 2014 г.

- затлъстелите деца имат респираторни проблеми и са с увеличен риск от фрактури, високо кръвно налягане, сърдечносъдови болести, инсулинова резистентност.

- Великобритания е с най-високо ниво на затлъстяване в Западна Европа, като изпреварва Франция, Германия, Испания и Швеция, се казва в доклад от 2013 г.

- затлъстяването във Великобритания се е увеличило повече от три пъти през последните 30 години, а по сегашни преценки повече от половината от населението й може да бъде засегнато от затлъстяване до 2050 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
2
 
! Отговори
венета преди 7 години
затлъстява се не от много храна, а от некачествена храна и обездвижване.
7
0
 
4
 
! Отговори
да бе да преди 7 години
Затлъстяването не е в следствие на ядене, а на некачествена храна, пълна с ***, антибиотици, пестициди и куп Е-та.
6
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 7 години
До kiroУвеличената продължителност на живота се дължи на медицината (ваксини, профилактика), а не на по-добрия живот и храна.
5
0
 
4
 
! Отговори
* преди 7 години
Проблемът отдавна е известен. Нарича се ФРУКТОЗА (В България успешно замаскиран като глюкозо-фруктозен сироп в почти всички обработени храни на пазара).Фруктозата, извлечена от царевицата, освен, че е много по-евтина от захарта и се използва като неин заместител създава всички проблеми, с които се сблъсква съвременното общество - метаболитен синдром, диабет, затлъстяване, инсулинова ресзистентност, импотентност, хипертония.... и още много, много здравословни проблеми.
4
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тва е заради химията и антибиотиците дето ги тъпчат животните после им скапват хормоните на хората и стават шишкави *** или психически лабилни същества .А храната е пълен шит пълна с празни калории и почти никакви хранителни вещества.В резултат на което си вечно гладен,ноза сметка на това -дебел.Единственото спасение е да се яде малко ама наистина малко пълнозърнест хляб и колкото може повече плодове и зеленчуци.Месо-ако си го отгледаш на село да знаеш,че не е мутант.И пак не е сигурно.
3
1
 
12
 
! Отговори
Радио Анкара преди 7 години
Не закачайте хубавите деца бе джанъм!
2
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И кокошките надават на тегло като ги хранят със смески от фуражните заводи. А за хората, фуражните заводи са всички заведения за бързо хранене от щатите.
1
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
БИГ,БИГ,БИГ, МАК Е МОЯТА ДИЕТА И СТОЕНЕТО ПРЕД КОМПА МЕ ИЗПЪЛВА,ПЪРВА РАДОСТ Е ЗА МЕНЕ ДА НЕ ДОЧАКАМ ДЪЛБОКИ СТАРИНИ.