Лекари: Време е за противогрипна ваксина!

Всяка година до 30% от българите се разболват от грип
20 окт 2016 14:37,
21
Лекари: Време е за противогрипна ваксина!
Снимка: архив, Булфото

Между 10 и 30 на сто от населението в България всяка година се разболяват от грип, като по-податливи са малките деца, но те преодоляват болестта по-лесно, в сравнение с възрастните.

Лекари посъветваха хората да се ваксинират, тъй като имунизирането е единствената защита срещу грипните щамове.

Още по темата

Най-уязвими са малките деца, възрастните над 65 години, хората с хронични заболявания. Бременните жени също биха могли да се ваксинират, каза д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Тази година се очакват грипните щамове "Калифорния", "Хонконг", "Бризбейн" и "Пукет", каза още той, цитиран от БТА.

В някои европейски държави и в САЩ вече се използва 4-валентна ваксина срещу тези щамове, допълни Кунчев и изрази надежда, че през следващата година ваксината може да бъде и в България.

По думите му на база внесени опаковки се прави извод, че в страната ни срещу грип се ваксинират не повече от 3 на сто от хората.

"България е единствената държава в Европа, в която противогрипната ваксина за хора над 65-годишна възраст не се реимбурсира", посочи д-р Кунчев.

От Националното сдружение на общопрактикуващите лекари призоваха колегите си да се ваксинират срещу грип заради естеството на работата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
2
 
1
 
! Отговори
Деси преди 7 години
Пълни али-бали. Ваксината е за 20 предвидени щама, а съществуват над 800 грипни щама. Все ще те хване 21-вия щам. Една година направих глупостта да се ваксинирам. И пак се разболявах. Като си с кашлица, хрема и т.н,, ти е все тая дали е грип, настинка, простуда. Тъй че къркайте си чай, ракия, фрешове, на който каквото му помага.Забелязла съм че всеки си има рецепта, която е ефективна, но само в/у него.Наздраве и живи и здрави!
14
0
 
2
 
! Отговори
до 17-ти преди 7 години
Вирусите се предават от болен на здрав.Спи ако щеш и на -45 градуса.Като идеш на работа сутринта и колегите ти кихат или кашлят ще те прехване и теб.Ескимосите не се разболяват защото живеят в изолирани общности и няма кой да им донесе заразата,а не защото спят на студено.
13
1
 
1
 
! Отговори
kurec преди 7 години
Яжте много плодове и зеленчуци, нищо друго не ви трябва...
12
0
 
4
 
! Отговори
до 14 преди 7 години
Като няма такова нещо настинка, защо се отопляваме през зимата ? Ами стой си вкъщи и спи на -5С например. Какво ще ти стане ? Нали няма да има вируси ! Пък и по-ниските температури блокират развитието на вирусите. Как хубаво ще се отпуснеш и ще спиш на -15С !
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
По-принцип много помага,но мен нещо не ми понася и като ми я направят 1 седмица съм като болен.По-добре без.
10
2
 
5
 
! Отговори
До 8 преди 7 години
Какво е това "настинка" бе ***. Такова медицинско нещо не съществува, това са си разговорни приказки.Има бактериални, вирусни, гъбични инфекции. Вирусите са мнооого разновидности, просто не всички са грипни, но "настинка" има само в народното творчество и в твойта куха кратуна.
9
2
 
16
 
! Отговори
бай иван преди 7 години
никва ваксина не ми требе на мене. зобам чесън докат не избягат и вампирите и въхлите край мен.
8
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Като изликуваш грип с ракия глипaкo ела ми се обади ако можеш.
7
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде пак простотии в коментарите големите разбирачи пак не закъсняха. Вие селяни правите ли разлика между настинка и вирусно заболяване? Не нали. А тая дет "една жена" им казала че "чула някъде" ми са маате да не ви откърша един. *** тъпaтa нация
6
2
 
21
 
! Отговори
Пациент преди 7 години
Аз съм се ваксинирал, даже съм затворил 50-тина противогрипни ваксини в мазето - пукани люти чушки и чесън! Довечера пак ще мина противогрипен курс с шкембе, чесън и люти чушки! Които иска да заповяда, има за всички.
5
1
 
15
 
! Отговори
ПФфф преди 7 години
Аз пък се лекувам с:1. много чесън2. Ракия3. Топло-студен душ рано сутринДругото е бошлаф раота... Ваксини, химикали, гадости...
4
0
 
10
 
! Отговори
Лекар с нож преди 7 години
До доцент медикЕдно време имаше виц, че в лозунга "всичко в името на човека, всичко за благото на човека" знаем кой точно е човекът. Сега зад обобщението "лекари" веднага изплува името на обичайния заподозрян, който навремето беше изпонаваксинирал куцо и кьорав, мало и голямо в хасковския вилает и благодарение на това се издигна до републикански епидемиолог :)
3
3
 
16
 
! Отговори
Таня преди 7 години
Всяка година по едно и също време започват с пропагандите за ваксините срещу грип. Никога не съм се ваксинирала нито разболявала от грип. Моите приятели , които се ваксинираха обаче се разболяха.
2
0
 
14
 
! Отговори
Пациенти: преди 7 години
Ей ся
1
0
 
23
 
! Отговори
доцент медик преди 7 години
"Лекари посъветваха хората да се ваксинират, тъй като имунизирането е единствената защита срещу грипните щамове."Разбира, се. това е единствената защита. Хайде всички на ваксините, всички, всички да се ваксинитат, раз два три... бързо на ваксините