Ставата дегенерира при артроза

Тя боли и движението е затруднено
27 окт 2016 19:24,
0
Ставата дегенерира при артроза
Източник: Reuters
Костите осигуряват подкрепа на тялото и подпомагат движението. Мястото, където две или повече кости се срещат, се нарича "става". Ставите могат да бъдат неподвижни, слабо подвижни и свободно подвижни. 
 
Синовиалната мембрана обгражда подвижните стави. Вътре в мембраната синовиалната течност смазва и подхранва ставната тъкан, каквато е хрущялът. Ставният хрущял представлява твърдо и хлъзгаво покритие в края на костта, което позволява гладко движение на ставата. 
 
Ставите осигуряват на тялото гъвкавост, прецизност на движението, поддържат телесното тегло. 
 
Артритът е всяко нарушение, което засяга ставите и може да причини болка и възпаление. Артрозата представлява дегенеративно ставно заболяване и е най-често срещаният вид артрит, обикновено се наблюдава сред по-възрастните хора. 
 
Ставите, които биват засегнати с най-голяма честота, са на ръцете, коленете, бедрата и гръбнака. 
 
Обикновено причината за развитието на остеоартрит е неизвестна, но заболяването може да се дължи на комбинация от следните рискови фактори: фамилна обремененост, наднормено тегло, травми, засягащи костите, повтарящо се напрежение, например от физическа активност, както и проблеми, свързани с неправилна структура на костите на ставата. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: ставакостиартроза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари