Срещу влошаване на паметта

Важно е мозъкът да се оросява достатъчно
31 окт 2016 15:14,
1
Срещу влошаване на паметта
Източник: Reuters
Редовните физически упражнения могат да бъдат от полза срещу когнитивния упадък. 
 
Съдовото когнитивно нарушение е втората водеща причина за деменция, след болест на Алцхаймер, и е причина за около 10% от тези случаи. Засегнатите от съдово когнитивно нарушение изпитват влошаване на умствените способности, включително паметта, мисленето, способността за разрешаване на проблеми и езика. 
 
Състоянието се развива вследствие на намален приток на кръв към мозъка, което уврежда и евентуално унищожава мозъчните клетки. Смъртта на мозъчните клетки причинява проблеми с познавателните способности – памет, мислене и логика. 
 
Притокът на кръв може да се намали, поради стесняване и блокиране на малките кръвоносни съдове дълбоко в мозъка, като това може да се случи чрез инсулт или множество микроинсулти. 
 
Няма специфично лечение на съдово когнитивно нарушение или метод, който да обърне уврежданията на мозъка, но има начини, с чиято помощ може да се забави прогресирането на състоянието. Промените в начина на живота, като здравословния хранителен режим, загубата на излишни килограми, отказът от тютюнопушенето и редовните физически упражнения, могат да контролират причините за развитие на хипертония.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари