Кой е ефективният лидер? Психология на лидерството

Идентифицирани са 3 характеристики на добрите терапевти
7 ное 2016 16:14, Eкип на Puls.bg
3
Кой е ефективният лидер? Психология на лидерството
Източник: Reuters
През 50-те години Карл Роджърс идентифицира 3 характеристики на добрите терапевти: топлина, откровеност и емпатия. По-нататъшни изследвания утвърждават тези изводи и разкриват, че тези качества са важни и за добрите лидери.
 
Много хора, които са отскоро на  лидерски позиция се питат „В какво се забърках?" Сократ казва „Знам, че нищо не знам - това е истинското знание.“ Отстрани дейността на лидера изглежда по-лесна, отколкото е в действителност. Основният проблем е, че на лидерска позиция обикновено бива издигнат най-добрият експерт от дадена група с презумпцията, че щом е добър експерт, той ще бъде и добър лидер. Това е една от най-големите грешки, които компаниите правят! Е, кспертът постига целите си чрез собствените си експертни знания и умения. Лидерът ги постига, като вдъхновява и организира другите да приложат по-най-добър начин експертните си знания. А за това най-важни са уменията му за работа с хората. Не всеки ги притежава или може да ги развие.
 
Скорошно проучване на известната класация на 500-те топ фирми на Форбс, показва, че голям процент от мениджърите се разделят с лидерската си позиция през първите две години след назначаването си и се провалят като лидери заради прекомерно его и липса на емоционална интелигентност. Причините включват липсата на топлина, откровеност и емпатия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 7 години
Най-важно е лидерът да има развито чувство за опасност - да вижда врагове и саботажи от страна на подчинените.
2
1
 
1
 
! Отговори
глупости преди 7 години
Глупости! Лидерът трябва да бъде егоист, да не се съобразява с никого, да е гадняр по характер, успешно да лъже, без морал, да не е скромен, да се самоинсценира, да ***, да заблуждава, без скрупули.
1
2
 
4
 
! Отговори
лидерите дезертьори преди 7 години
Ефективният лидер е този, който го дърпат най-силно господарите за топките. Лидери няма на този свят откакто няма и силни монархии, всичко се измерва във финикийски знаци и/или тяхната липса.