Хранене при тиреоидит на Хашимото

Д-р Райна Стоянова в интервю за Puls.bg
11 ное 2016 14:30, Eкип на Puls.bg
1
Хранене при тиреоидит на Хашимото
Източник: Reuters
Д-р Райна Стоянова е гастроентеролог и диетолог. Асистент е в отделението по метаболитно-ендокринни заболявания на болница "ИСУЛ- Царица Йоанна".
 
Д-р Стоянова, прилага ли се конкретен хранителен режим при лечението на тиреоидит на Хашимото?
 
Тиреоидитите са хронични автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, които се появяват при грешни сигнали в имунната система, предизвикващи засилен цикъл на образуване на антитела срещу жлезистата тъкан на този орган.
 
Забелязано е, че в отделни човешки общности, където е изключена животинската храна, а белтъчините и мазнините са само от растителен произход (ядки, семена) и водата се пие от медни съдове, болестта не съществува.
 
При заболяването от изключително значение е начинът на хранене и поддържането на редовен ритъм на хранене и освобождаване на червата. Смята се, че изчистването на червата от натрупаните токсини може да предпази от влошаване на състоянието.
 
Какви храни трябва да приемат пациентите с тиреоидит на Хашимото?
 
Протеини – 15-20 грама протеини на всяко хранене. Рибата е добър избор, телешкото и свинското месо също. Може също така да се добави протеинов шейк за междинно хранене.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
4
 
! Отговори
Я па тия! преди 7 години
Нещо си противоречите! Където е изключена животинската храна заболяването не съществува. После пишете полезни са телешко и свинско. ?!?!?!?!?! Да ви имам знанията!