Проф. Сабина Захариева: Стресът е основен рисков фактор за диабет

Националният консултант по ендокринология пред Puls.bg
16 ное 2016 12:07,
2
Проф. Сабина Захариева: Стресът е основен рисков фактор за диабет
Източник: Puls.bg

Проф. д-р Сабина Захариева завършва медицина през 1973 г. във ВМИ София. През 1977 г. започва редовна аспирантура в Института по Ендокринология и геронтология.  

През 1980 г. защитава кандидатска дисертация на тема "Системата ренин-ангиотензин-алдостерон във възрастов аспект". През 2004 г. защитава дисертация за доктор на медицинските науки на тема “Минералокортикоидна хипертония”. През 2005 г. е избрана за професор по ендокринология. От 2000 г. досега е  ръководител на Клиничния център по ендокринология и геронтология. 
 
От 2006 г. досега е изпълнителен директор на УСБАЛЕ "Акад. Ив. Пенчев". От 2006 г. досега е национален консултант по ендокринология. Член е на Академичния съвет на Медицински Университет – София.
 
Има редица специализации, автор е на над 200 публикации в медицински издания, съавтор е на няколко учебника и е главен редактор на последното издание на учебника по ендокринология, в който е автор на частта „Болести на надбъбречните жлези”. Има 190 участия в научни конгреси.
 
Проф. Захариева, статистиката за заболеваемостта от диабет е изключително стряскаща. Какво показват данните за България?
 
От 2 години има официален диабетен регистър, който беше разработен от Отделението по медицинска информатика към Университетската болница по ендокринология. Данните са официални, защото със заповед на министъра беше сформирана работна група, която осъществи организацията по създаването на регистъра.
 
По данните на диабетния регистър, в България се наблюдават около 460 хиляди болни със захарен диабет от Националната здравноосигурителна каса. Данните за последните 4 години показват една лека тенденция на повишение броя на болните. През 2016 г. те са били около 436 хиляди и постепенно са се увеличили до 460 хиляди. 
 
Искам да подчертая, че това не са всички болни от захарен диабет в България, но със сигурност са над 90%. Останалите се обслужват извън осигурителната система на НЗОК. В разработката на диабетния регистър беше включен специален уеб-базиран интерфейс, чрез който хората, при които е установен захарен диабет от лекари, които не работят с НЗОК, могат да се регистрират сами или с помощта на пациентнските организации.
 
Вероятно има още поне около 200 хиляди, които са болни, но не са диагностицирани. За тях нямаме точна статистика. В тази насока има какво още да се работи в следващите години. 
 
На какво се дължи този огромен брой заболели според Вас? 
 
Захарният диабет е глобален проблем, който засяга и нашата страна. По данни на Международната диабетна федерация болните от захарен диабет в световен мащаб са 387 милиона души, но до 2030 г. броят им може да нарасне до 592 милиона. 
 
България следва световната тенденция. Диабетът е широко разпространен най-вече в развитите страни и това е свързано с характерния заседнал начин на живот и обилно хранене. Съвременният човек е подложен на много изкушения най-вече на нездравословно хранене, което води до увеличаване броя на диабетиците. Стресът също има много голямо значение.
 
Какво можем да подобрим, когато говорим за диагностицирането и профилактиката на диабета у нас?
 
Много е важно диабетът да бъде диагностициран в ранен стадий или дори в състояние на предиабет. Неделима част от този проблем е метаболитният синдром - едно състояние, което включва редица сърдечносъдови рискови фактори. Това са наднормено тегло, високо кръвно налягане, нарушена мастна обмяна, нарушена фибринолиза, предиабетно състояние и т.н.
 
Заедно с диабета, метаболитният синдром също е болест на цивилизацията, свързана със застоялия начин на живот и стреса. Често това води до натрупване на излишна мастна тъкан в областта на корема, която представлява една допълнителна, ненужна и вредна ендокринна жлеза. Причината е, че тя съдържа почти всички хормони и фактори, свързани с високо кръвно налягане, с възпалителни промени, с опасност от тромбоемболизъм и т.н. Генетичните фактори, съчетани с начина на живот, допринасят за развитието на захарен диабет.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Дедо Гого преди 7 години
А, добър ден ! Българската наука пак откри топлата вода. Това дето професорката е открила, народа го знае от десетилетия ! Следва да открият, защо има толкова инсулти и инфаркти...Алоу, аре слезте на земята и се погрижете - истински /не за пари/, за тоя изстрадал народ !!! Който ви е изучил !
1
1
 
6
 
! Отговори
Не може да бъде! преди 7 години
Стрес, в РБългария - островът на стабилността, предвидимоста и прозрачността? Моля ви, гуспуджа профершата, не може да е вярно! Да не би да сте камунизка и да нямате поне един убит дядо от народната власт?