Бюджетът за здраве мина: Повече, но достатъчно ли?

В пленарна зала спорят: Парите ще решат ли проблемите?
17 ное 2016 12:08,
8
Бюджетът за здраве мина: Повече, но достатъчно ли?
Снимка: БТА, архив

Парламентът прие на първо четене бюджета на Здравната каса. 98 депутата от ГЕРБ, РБ и ПФ подкрепиха закона, който предвижда повече средства в сектора през следващата година. 51 от БСП и ДПС гласуваха против. 5-има се въздържаха.

Дебатът в пленарната зала постави за пореден път въпроса дали и повечето пари са достатъчно, за да решат проблемите на здравеопазването.

Приетите разчети предвиждат 3, 452 млрд. лв. приходи, което е с 248,1 млн. лв. повече от тези за 2016 година. Планираните приходи от здравнoто осигуряване за догодина са 3, 413 млрд. лв. или с 247,6 млн. лв.

От здравни вноски се предвиждат 2, 2 млрд. лв, което е със 158,7 млн. лв. повече от средствата за тази година.

Разходите за здраве, които се планират за догодина, също са повече. Общият им размер е 3,4 млрд. лв. Това е с 248 млн. лв. повече от тази година.

Емил Райнов от БСП обвини съставителите на бюджета, че баламосват, че има ръст на парите за здраве. "С тези 247 милиона, с които баламосваме, че ще бъде толкова добре, се опитваме да запълним дупка от 400 млн.", каза той.

"Този бюджет не може да гарантира работата на Здравната каса. Този бюджет доказва, че през изминалите години нищо не е свършено", каза още социалистът.

Семир Абумелих от ГЕРБ разкритикува колегите си и себе си за партийното говорене за здраве. "Трябва да си кажем, че не излязохме извън партиите си, не намерихме консенсус за нищо", каза той. Абумелих припомни, че ГЕРБ са търсели непрекъснато грешките на БСП, а БСП тези на ГЕРБ.

"Празни приказки, които не доведоха до нищо", каза той и допълни, че увеличаването на средствата за здраве се дължи на ръста в българската икономика.

От ДПС приветстваха даването на повече пари за здраве, но и според тях това не означава, че системата на здравеопазване ще се подобри. "Не става ясно и кои са източниците на тези средства", каза Джевдет Чакъров.

Дебатът засегна и планираните психотестове за учителите всяка година. Димитър Байрактаров от ПФ се възмути от унижението, на което се подлагат учителите. "Вие, г-н министър, от кога не сте ходили а психотест", попита патриотът. Той обясни, че шофьорите в градския транспорт, които отговарят ежедневно за сигурността и живота на пътниците си, минават психотест веднъж на три години.

"Защо не предложите и президентът да минава на психотест. Той е главнокомандващ, може утре да обяви война на някой", каза още патриотът.

Здравният министър Петър Москов защити бюджета, изтъквайки по-добрата финансова рамка и новата му философия. Той предупреди, че ако проектът не бъде приет, това означава по-малко пари за здраве поне през първите шест месеца догодина.

Москов се обяви против вдигане на размера на здравната вноска, но стимулиране на доброволното здравноосигурително застраховане.

Сред другите числа в приетия на първо четене бюджет на НЗОК се предвижда текущите разходи догодина да бъдат в размер на 3, 1 млрд. лв., повече с 223 млн. лв. повече от тази година.

Парите за първична извънболнична медицинска помощ ще са 200 млн. лв., което е с 20 млн. лв. повече от тази година.

За дентална помощ ще бъдат отпуснати 147 млн. лв. или 24 млн. лв. повече.

За лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания в условията на болнична помощ, които заплаща НЗОК извън стойността на оказваните медицински услуги е 225,6 млн. лв.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И какво става с пръстовите отпечатъци.Спряха ли " кражбите", спряха ли?
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Докато вместо достойни заплати, се очаква от докторите " да крадат", ще има липса на персонал в болниците
5
0
 
0
 
! Отговори
очен лекар преди 7 години
До до 2 наште ширинито остана и гръмотевици между ушите Ви да тътнат, гусин патриоте.
4
9
 
1
 
! Отговори
Сержант преди 7 години
Сега докторите още повече ще крадат.
3
0
 
2
 
! Отговори
до 2 наште ширини преди 7 години
Много мъгляво някак си сте писал, с леко преваляване без гърмотевици . Не можете ли по просто да се изразите.
2
2
 
0
 
! Отговори
наште ширини преди 7 години
психотестовете и очният лекар са задължителни за пилотите, макар че от началото на прехода всичко е едно към гьотере, то си и личи де, добре че тренират предимно на плаца. а предвид опасността от военна хунта при наличието на 2 милиона малограмотни зомбита, цялата администрация и на четирите власти да минава задължителни ежегодни тестове.
1
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Moskov 2 g si pravi ekserimenti sa sada e i da se vidi kolko e imoti i spestavania ima a i tia milioni rasprasnsti pi rodata mu vs ot gerb sabogatjaha ot komisionni ot konkursi i vse mutrenski fa strojat koito buta spe4elva konkursa strojeja pa4va vse gerberi fa