ВАС спря пръстовите отпечатъци в болниците

Наредбата за индентификатора е обявена за нищожна
21 ное 2016 20:47,
68
ВАС спря пръстовите отпечатъци в болниците
Снимка: Архив, Булфото

Върховният административен съд спря действието на наредбата, задължаваща болниците да приемат пациенти само след идентификация с пръстов отпечатък при приемането в болница.

Това става ясно от определение на съда, пише bTV.

Днес тричленен състав на ВАС обяви наредбата за нищожна, но това не е окончателно решение и може да се обжалва.

Заради опасността от настъпването на вреди от продължаващо прилагане на текста обаче действието му временно се спира до произнасяне на 5-членен състав.

Системата стартира в началото на ноември. Пръстовият идентификатор трябваше да влезе в сила още от 1 октомври, но поради липса на готовност на всички болници, датата се отложи с един месец.

Целта на въвеждането на кода, станал популярен като пръстов отпечатък, е да се намалят злоупотребите с парите на здравноосигурените граждани.

Регистрацията на гражданите предизвика гневни реакции заради забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.

По-рано днес пък прокуратурата повдигна три обвинения на здравния министър в оставка Петър Москов във връзка с бартера за ваксини с Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


68
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До МрънкьовциТи луд ли си бе?! Държавата ще ни кара да чакаме на опашки, да си губим болното време, а времето днес е пари, много пари, НО след това щели да ОТИДАТ ЗА НАС. Леле, леле!Тежка форма! Тоя май освен психическо заболяване има и комунистическа школа за лъжа. Но тогава поне не плащахме. А хибридът на пазарна икономика с комунистически мошеници се оказа нещо страшно, чума!
53
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хора, гледайте по-дълбоко, разсъждавайте, а не като оная горе, на снимката, която се е налезила, каточели и дават шейцарски шоколадов бонбон. Проблемът не е в "забавяне, чакане на опашки и проблеми със софтуера.", а в тоталната подмяна на вината за кражбите чрез манипулиране на хората, заблуждаване, че така "контролират парите си"- отвратително внушение на мошеници, в нещо, което се крие , и ... в "усвояването" от покупки на апаратчета на няколко милиона. Другото е заблуда.
52
2
 
5
 
! Отговори
ВЕСЕЛЯКЪТ преди 7 години
БЕ КАКВИ СА ТЕЗИ ОТПЕЧАТЪЦИ ТА ТОРМОЗИТЕ И ПАЦИЕНТИ И МЕДИЦИ.ТЕЗИ ХОРА СА УЧИЛИ НЕ ДА ПИШАТ АМИ ДА ПРЕГЛЕЖДАТ ПОСТАВЯТ ДИАГНОЗИ И ЛЕКУВАТ.ДАНО ОТПАДНАТ ГЛУПОСТИТЕ НА ПСИХОПАТА МОСКОВ
51
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Време е тези пръстови отпечатъци да отпаднат,защото чрез снемането им се губи много време преди пациента да бъде хоспитализиран,освен това,от отделенията си пишат направления и си "приемат"пациенти без изобщо да са минавали преглед,така че вратички е имало,има и ще продължава да има,дори и с пръстовия.Важното е да се преглеждат хората,а не само да се следи тъпата бумащина,на която е подложен медицинския персонал.
50
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Който е ходил по болници е разбрал унижението да си слагаш отпечатъка. Да не говорим за персонала който ги "взима", неподготвени, туткави, нервни. Компютрите стари и бавни, програмата претоварва системата и тя блокира. Преди с личната карта се минава през четеца на посттерминала и всичко беше ОК.Колко струва тази система с отпечатъците, кои фирми я създадоха и кой взе комисионните?Стотици хиляди левове се откраднаха от българина. И Менгеле не е виновен, а? Герберските помии излизат една по една.
49
16
 
5
 
! Отговори
Мрънкьовци преди 7 години
Защо когато българинът отиде на запад спазва стриктно всички правила и не се оплаква. Безумията там са в пъти повече от БГ. Но в България *** мрънка и се оплаква от всичко. Чакаме на опашки, но държавата ще спести пари, които ще отидат за нас. Това не се ли отчита.В Скандинавия се чака до 6 месеца за ядрено магнитен. И се плаща 60 лева такса. Когато се разболееш получаваш час за доктор след 1, 2 дена. И никой не се оплаква.
48
1
 
7
 
! Отговори
Един преди 7 години
До Анонимен 3 Велико народно събрание-вместо 240 хрантутници-400 хайде нема нужда.
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И за тези пари го съдете Лудия Макс!!! Нищожество!!!
46
13
 
5
 
! Отговори
мафията съска преди 7 години
не могат да преглътнат запушването на пробойните, от които да крадат. Системата, която бе въведена е доро дело, но краденето на пари от здравната каца е много сладко наукообразно занимание. Ето как за пореден път се показа на материала, че реформи у БГ-то са "кауза пердута".
45
20
 
6
 
! Отговори
Nadia Nikolova преди 7 години
Сега комунистите се радват,защото са го повалили и понеже са гадини го ритат,но това няма да трае дълго.Скоро този цирк ще свърши,той ще докаже,че е невинен и вие за пореден път ще получите звучна плесница като партия и ще бъдете пратени в ъгъла,където ви е мястото.
44
9
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 7 години
Prastovi otpechataci se prilaga veche na mnogo mesta po svetaOsobeno pri vlizane na Letishta i preminavane na granici.Nie dori nemozem da razberem che kogato ima red e po dobre za vsichki.Edin drug shte se onishtozim v tazi darzava.Prost narod i tova e....
43
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Браво на ВАС! Някой в САЩ или Брюксел иска пръстовите отпечатъци на българите. Кой български политик се опита да продава отпечатъците ни зад граница?!
42
1
 
14
 
! Отговори
москово право преди 7 години
Според Москов и Шарков" всеки е виновен до доказване на противното"
41
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
1.Луканова зима и гладНовото - 9-ти септември Смърт на фашизма и възход на Народа!
40
15
 
8
 
! Отговори
АМИ ПРАВИЛНО ,БЕ... преди 7 години
НЕМА ПРЪСТОВИ ОТПЕЧАТЪЦИ ------ШЕ СИ ПЛАЩАТА ЯКО ....ЗА ВСИЧКО!БЕЗПЛАТНО Е САМО------СИРЕНЦЕТО В КАПАНА ЗА ЧЕРВЕНИ МИШОЦИ....ХА,ХА,ХАААААНИЩО ВИ НЕМА ,БЕЕЕЕЕЕЕ....!
39
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преходът завърши, големият концлагер РБ е построен. При бай Хитлер лагеристите са имали само ЕГН, днес и пръстови отпечатъци. Доктор Менгеле е провеждал жестоки опити, но с цел опазване здравето на лагеристите - с цел да работят по-добре. Д-р Москов Демоменгеле не мисли за обречените концлагеристи - само за парата. да си излекува умрялата п.и.ш.ка.
38
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В много болници в САЩ има система за пръстови отпечатъци.Тя обаче е пожелателна, а не ЗАДЪЛЖИТЕЛНА!Капиш, товариш Московский!?!?!?!?
37
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В хитлеристките концлагери здравеопазването и храната са били безплатни. Вярно, при големите загуби 1944-45 е настъпил голям глад и липса на лекари и лекарства, но не повече отколкото днес - при демокрадичния концлагер ЕС.
36
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
В Северна Корея здравеопазването е безплатно, профилактичните прегледи само са задължителни. Затова армията им е 1 500 000 корави бойчаги.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кви пръстови отпечатъци бе, направо концлагер да бяха ни спретнали от типа на С. Корея!!!!!Гербаджиитите и Компания съвсем изтрещяха!!!Божеее, в какво превърнаха БГ за 25 години!!!!!Гербаджии, СДС-ари, БСП-ари, ДПС-ари, Монархисти, Атакисти и тем подобни народни изедници!А, след още 25 г. и Бг няма да я има!