Какво да правим при фебрилен гърч?

Когато температурата е скочила
25 ное 2016 21:31, Eкип на Puls.bg
4
 Какво да правим при фебрилен гърч?
Източник: Reuters
Фебрилните гърчове, както показва името им, настъпват при повишена телесна температура. Те засягат децата от 6 месечна (а според някои автори от 3 месечна) до 6 годишна възраст. Най-често настъпват между 12 и 18 месечна възраст. Те продължават до няколко минути и настъпват на фона на фебрилитет, който обикновено е над 38 оС.
 
Въпреки, че са много стресиращи за родителите, децата излизат от фебрилния гърч в повечето случаи спонтанно, без да се налага прилагане на терапия. Настъпването на един фебрилен гърч не означава, че детето ще развие епилепсия или ще настъпят трайни последици в нервната му система.
 
Има два вида температурни гърчове:
 
  • Прост фебрилен гърч – той продължава няколко минути, в много редки случаи до 15 минути. По време на пристъпа тялото на детето може да започне да потреперва, да се разтресе или да се извие. Очите могат да се отклонят в някоя посока. През този период детето обикновено е неконтактно, може да изпусне тазовите резервоари, както и да повърне.
  • Усложнен фебрилен гърч – той продължава повече от 15 минути или се повтаря повече от веднъж в рамките на 24 часа. Може да обхване само една част от тялото.
 
Фебрилният гърч се прекратява обикновено спонтанно, докато самата повишена температура може да се задържи още известно време след пристъпа. След излизане от гърча детето може да е по-сънливо, объркано.
 
 
Точната причина за настъпването на фебрилен гърч не е установена. При деца, които са фамилно обременени, има по-голяма вероятност от развитието на такъв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЗА ДА НЕ ПОЛУЧИ ДЕТЕТО ГЪРЧ КОГАТО ВИДИТЕ ЧЕ ТЕМПЕРАТУРАТА МУ СЕЕ ПОВИШИЛА НАД 38 ГРАДУСА ВЕДНАГА НАМОКРЕТЕ ЕДИН ЧАРШАВ ВЪВ ВОДА И ОЦЕТ СЪБЛЕЧЕТЕ ГО И ГО УВИИТЕ. НА КРАКАТА МУ ОБУЙТЕ СЪЩО НАТОПЕНИ ВЪВ ВОДА И ОЦЕТ ЧОРАПКИ И ТЕМПЕРАТУРАТА ЩЕ СПАДНЕ САМО ЗА МИНУТИ. СЛЕД КАТО СПАДНЕ ТЕМПЕРАТУРАТА ВЕДНАГА ПОТЪРСЕТЕ ЛЕКАРСКА ПОМОЩ ЗАЩОТО ТЕМПЕРАТУРАТА СЛЕД ВРЕМЕ ПАК ЩЕ ЗАПОЧНЕ ДА СЕ ВДИГА. ТОВА КАТО ЗА ПЪРВА ПОМОЩ ВЪРШИ РАБОТА ЗА ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ГЪРЧОВЕ.
2
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 7 години
Мдааа, постоянно се гърчите фебрилно...
1
1
 
13
 
! Отговори
Аз преди 7 години
В статията нито дума какво да правим...