Проф. Мая Кръстева: 10-12% от новородените са недоносени

Това поставя предизвикателства през здравната система
1 дек 2016 09:52, Румяна Тасева
6
 Проф. Мая Кръстева: 10-12% от новородените са недоносени
Източник: Reuters
Утре се отрикава III Глобален форум за подобряване на стандартите за грижа за недоносените децав столицата. Организиран е от фондация "Нашите недоносени деца" в партньорство с Българската асоциация по неонатология.
 
Напоследък се говори за нарастване на броя на недоносените деца. По-тази тема се обръщаме към проф. д-р Мая Кръстева-Вилмош, председател на Българската асоциация по неонатология и началник на отделението по неонатология в Университетската болница "Свети Георги“ - Пловдив. 
 
Проф. Кръстева, защо процентът на преждевременно родените бебета расте? Медицината и грижите за бременните се подобряват, никога медицината не е била на толкова високо ниво, и в същото време имаме такива данни. На какво се дължи нарастващото число на недоносени бебета?
 
България е една от страните в Европейския съюз, в която честотата на недоносените новородени е сравнително висока. За последните 10 години тя се движи средно за страната между 10 и 12 % с малки вариации през различните години на фона на снижаваща се раждаемост. Когато говорим за повишаване броят на недоносените ние се позоваваме на данните преди тази декада, когато честотата беше около 6%.
 
Освен честотата значение има и променената структура на недоносените, тъй като те не са еднородна група. Налице е тенденция към нарастване броя на родените с тегло под 1500 грама и тези под 1000 грама.  Причините за тази ситуация са комплексни. През изминалите години неколкократно се променяха границите на теглото и гестационната възраст и понятието „потенциална жизнеспособност”.
 
Допълнително значение имат все по-младата възраст на майките, недостатъчната здравна култура на бременните, влошени социално-икономически условия при част от бременните, наличието на заболявания на майките преди и по време на бременността, генетични причини, инвитро фертилизацията и много други фактори, които влияят върху нормалното протичане на бременността, вътреутробното състояние на плода  и определят риска той да се роди недоносен.
 
Важно значение в тази посока има качеството на наблюдение на бременната и пренаталните грижи, особено в случаите на високо рискови бременности. Относителната роля на всеки един от тези фактори в различните страни не е еднаква , а понякога дори не е възможно да се определи конкретната причина за настъпване на преждевременното раждане.
 
Нека да изясним един въпрос, който се дискутира в обществото. На асистираните репродуктивни технологии ли се дължи ръстът на недоносените бебета и ако е така до каква степен?
 
Асистираната репродукция е само един от факторите, с които се свързва недоносеността. Обикновено този метод се прилага при жени, които имат репродуктивни и /или други здравословни проблеми. Все пак при асистираната репродукция се раждат и доносени новородени, а не само недоносени. Причината да свързваме този метод на забременяване с недоносеността е това, че в по-голям процент от случаите става въпрос за многоплодна бременност, при която риска от преждевременно раждане и недоносност е по-висок. В различните центрове броят на ражданията след ин витро фертилизация е различен и доколкото ми е известно няма конкретна статистика за страната по отношение на процента на недоносеността  при  родените  чрез този репродуктивен метод.
 
Какви са новите предизвикателства към медиците, медицинските заведения и системите на здравеопазването, за да посрещнат тези нужди на обществото, каквато е към момента – грижата за недоносените бебета?
 
Предизвикателствата са свързани с медицинските, социални и организационни проблеми, които обуславя недоносеността. Известно е ,че недоносените имат по- висока заболеваемост и смъртност. В развитите страни 75% от заболеваемостта и 70% от смъртността се асоциира с недоносените деца, така е и в България. При тях е налице специфична  патология от страна на белия дроб, централната нервна система, храносмилателната система и др, която обуславя при част от случаите и трайни отклонения в по- късната възраст. Същите генерират социалният аспект на недоносеността и изискват организационни мерки за преодоляването им.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: новороденинедоносени
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"10-12% от новородените са недоносени"---Съвпада с процента на етноса, който живее на социални помощи.
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Не само това. Не ги доизносват, защото бързат да им "тръгнат" помощите.Етносът е ясен: "все по-младата възраст на майките, недостатъчната здравна култура на бременните, влошени социално-икономически условия ..."
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ми нормално, като майките им са на 12-13-14...как няма да са недоносени?