Банкоматите пълни с микроби! Опасно ли е?

Изследователи са изследвали клавиатурите на 66 банкомата
Обновена: 5 дек 2016 15:30 | 2 дек 2016 17:33,
0
Банкоматите пълни с микроби! Опасно ли е?
Източник: Reuters, архив
Всеки път, когато теглим пари от банкомат, освен с пари, се сдобиваме и с множество микроби и бактерии. 
 
Това не е никак изненадващо, тъй като микробите и бактериите са навсякъде – по дръжките на вратите, седалките в метрото, в таксито, върху домашната ни котка например и къде ли още не. Няма как да ги избегнем, особено когато въвеждаме своя ПИН код. Само си представете колко много хора са направили същото преди нас...
 
Изследователи от Ню Йорк са изследвали клавиатурите на 66 банкомата в банки и на улицата в Манхатън, Бруклин и Куинс. Те открили, че клавиатурите са пълни най-вече с микроби, характерни за човешката кожа, подобни на тези, открити в спалното бельо, в банята или дистанционното.
 
Учените се натъкнали и на множество остатъци от храна, които неволно оставяме като следи след себе си, когато използваме машините. Следи от пиле, риба, сандвичи – това са само част от най-често срещаните остатъци между копчетата на клавиатурите на банкоматите. Това разбира се, създава още по-благоприятна среда за бактериите. Така например, в Манхатън, изследователите орктили плесен, наречена Xeromyces bisporus, която е характерна за разваалените сладкиши или други тестени изделия. 
 
„Хората в Ню Йорк обичат храната и откритията не са толкова изненадващи”, подчертава д-р Джейн Карлтън, градски микробиолог и еколог от университета в Ню Йорк и автор на проучването. Тя добавя, че микробите, намерени в банкоматите, съответстват с характерните за човека и по-голямата част от тях са безвредни. 
 
За да задълбочат работата си, д-р Карлтън и колегите й са действали като подвижни лаборатории, изучавайки ДНК на града.
 
Те определят машините като уникален микрокосмос, а клавиатурите отразяват профила на хората, които ги използват ежедневно. Екипът от учени е обърнал специално внимание и на сензорните екрани на банкоматите. 
 
Изследването е част от по-голям изследователски проект за анализ на градската микробиома. Досега учените вече са анализирали микробите в метрото, които също дават ценна информация за хората в целия град. 
 
Констатациите относно банкоматите са „още едно парче в микробния пъзел на Ню Йорк”, обяснява д-р Карлтън.
 
За да завършат своето проучване и цялостния портрет на града, учените планират да се фокусират върху животните и вредителите в градската среда. Това включва бездомните котки, кучета, катерици, гълъби, плъхове, хлебарки и др. 
 
Изследването е публикувано в списание mSphere.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари