Двойно пада цената на терапията за Хепатит С

От 1 март до края на август са платени над 15.4 млн. за лечението на 218 души
Обновена: 16 дек 2016 19:54 | 16 дек 2016 17:55,
4
Двойно пада цената на терапията за Хепатит С

Двойно по-ниска ще е цената на терапията за лечение на хепатит С, която е подсигурена от АбВи, и се покрива от касата. Това съобщи директорът на  фармацевтичната компания за България д-р Кирил Николчев, цитиран от clinica.bg.

Очаква се сериозното намаление на цените да е факт от следващата година. "Подали сме финансовото си предложение в здравната каса и очакваме то да се приеме", посочи Николчев, управител на АбВи България.

Новите безинтерферонови терапии за Хепатит С навлязоха у нас от март месец. В момента здравната каса поема медикаментите на два производителя – АбВи и Gilead, а догодина се очаква да се плащат и лекарствата на MSD.

Новото лечение дава възможност за пълното излекуване на пациентите в рамките нa три месеца. Високата му цена, както и ограниченият публичен ресурс обаче са пречки за достъпа до него. Пределните регистрирани цени на различните терапии у нас бяха между 90 и 105 хил. лв. за тримесечен курс. Въпреки че касата получи сериозни отстъпки от компаниите и винаги е плащала медикаментите на по-ниски от пределните им цени, разходите пак се оказаха високи за фонда.

От 1 март до края на август по официални данни на касата са платени над 15.4 млн. лв. за лечението на 218 души. В същото време на опашка за терапия чакаха още над 400 пациенти. Очаква се през 2016 г. НЗОК да заплати терапията общо на около 400 души. С двойното намаляване на цените от страна на АбВи обаче възможностите за терапия догодина ще се увеличат.

"Най-вероятно останалите две компании също ще направят сериозна редукция на цените си, за да са конкурентни. Така при същите разходи лечение ще могат да получат 800-1000 души", смята д-р Николчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
907 преди 7 години
До заминаваме сиМНОООГО БЛАГОДАРЯ , ДА Е ЖИВ И ЗДРАВ КОЙТО Е ИЗМИСЛИЛ ТОВА ХАПЧЕ ХАРВОНИ КОЕТО ВЗЕМАХ ТРИ ПО 28 ДЕНА И ВЕЧЕ СЪМ ЧИСТ ОТ ВИРОСА .МНОООГО БЛАГОДАРЯ НА д рМИТОВА И доц ГЕНОВ ОТ ИСУЛ , ТЕ СА МОИТЕ СВЕТЦИ . ТЕ ПОМОГНАХА НА МЕН ,А АЗ И МОИТЕ БЛИЗКИ СЕ МИЛИМ НА ВСЕВИШНИЯТ ДА ИМ ПОМАГА НА ТЯХ И СЕМЕЙСТВАТА ИМ .
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
V UK lekarstvata struvat mejdu £27000-£36000.V US $70000-80000. Ne mojesh da si gi poruchash prosto ei taka...Zdravnite kasi kakato v Bulgaria zaplashtat lechenieto i navsiakude ima chakashti...FAKT
2
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не кажете колко струва лекарството ако си го поръчаш от друга държава - 800$! Факт, разпространяван под сурдинка от самите лекари
1
1
 
2
 
! Отговори
заминаваме си преди 7 години
Тва Хепатит Ц по-голямата част от новородените на тази територия им е заложено по наследство. Нормално е да свалят цената, ще следва и безплатно лечение, ако не искат пандемия от тази гнус и да изгонят и малкото туристи дето се явяват все още. Българи разберете, че БГ се превръща на бунището на Европа, а лепнат ли му този етикет, ще го ползват по предназначение - нежелани нигрантски потоци, отпадъци от биологичен и радиоктивен произход, не е нужно да се изброява повече, мисля..