Остеоартроза - как се лекува?

Кои са нехирургичните методи за лечение?
20 дек 2016 20:41, Eкип на Puls.bg
3
Остеоартроза - как се лекува?
Източник: Reuters, архив

Остеоартрозата може да засегне различни стави, но най-често дегенеративните процеси засягат хрущяла на тазобедрената, колянната става и гръбначния стълб. Заболяването представлява хроничен, прогресиращ процес на разрушаване на ставния хрущял поради несъответствие между механичното натоварване на ставата и устойчивостта на хрущялната тъкан.

Основни фактори за развитие на дегенеративен процес в ставите са свръхобременяване, чест травматизъм, както и някои хормонални и метаболитни промени. Значение има и начинът на хранене.

С какво се характеризира клиничната картина?

Основен симптом на клиничната картина е болката при движение. Тя се дължи на реактивното възпаление на синовиалната мембрана (покриваща вътрешната повърхност на ставната капсула) и последващото й уплътняване.

Налице са мускулен спазъм и повишено триене на ставните повърхности. Всички тези промени водят до постепенно разрушаване на хрущяла, намаление подвижността на ставата и фиброзиране на ставните връзки – лигаменти.

Характерно за заболяването е вълнообразното протичане – периоди на слаби до умерени оплаквания се редуват с реактивни възпаления, характеризиращи се с оток, контрактури и ограничена подвижност на засегнатата става.

 В какво се състои лечението на заболяването?
 
 Най-общо казано то е комплексно и съчетава медикаментозна терапия, физиотерапия и рехабилитация, както и оперативно лечение. Чрез методите на физиотерапията се цели ограничаване на възпалението, забавяне процеса на ставна увреда, както и запазване максимална подвижност на ставата.
 
Действията се насочват към откриване на етиологичния фактор, довел до развитие на заболяването и отстраняването му.
 
Ако е налице механичен фактор, се налага намаляване свръхобременяването на ставата и коригиране на статичните нарушения. Когато остеоартрозата се развива вторично, поради системни заболявания – хормонални промени, реактивен артрит – се налага лечение и на основното заболяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Умник преди 7 години
Напълно съм съгласен с 1 и 2
1
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Никак не се лекува, не лъжете хората.