Причини за отлепване на ретината

Състоянието крие риск от слепота
23 дек 2016 21:42, Eкип на Puls.bg
0
Причини за отлепване на ретината
Източник: Reuters, архив

Ретината е най-вътрешната обвивка на окото. Тя е мястото, където се формира наблюдаваният образ и от нея информацията за заобикалящия ни свят се предава към зрителния нерв, а от там - към мозъка. Ако тя бъде увредена по някакъв начин, е възможно да настъпи дори и пълна слепота.

Отлепването на ретината (аблация) е сериозно състояние, при което двата основни слоя на ретината се отлепват един от друг. Това е състояние от спешен порядък, защото ако не се вземат мерки навреме, може да се стигне до сериозни нарушения на зрението, дори и слепота.

Като цяло заболяването не се среща толкова често - годишно 1 на 10 000 човека страда от тази болест. Остро протичане може да се наблюдава при болните на възраст между 45 и 65 години. Доколко отлепването на ретината е спешно състояние зависи от големината на дефекта.

В далечното минало състоянието е било едно от нелечимите и съответно слепотата - един от най-честите резултати. С развитието на медицината обаче заболяването става лечимо.

Ретината е между 0,1 и 0,5 мм дебела. Тя се разделя главно на два слоя. Единият, който кореспондира със стъкловидното тяло (гелообразната течност, изпълваща очната ябълка), е слоят с нервните клетки, а другият, който е свързан директно със съдовата обвивка на окото, е пигментният слой. Когато по някаква причина тези два слоя се разделят, се говори за отлепване на ретината.

Повече за причините за отлепване на ретината, може да научите на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари