Съдовата деменция е втората по честота

На първо място е болестта на Алцхаймер
Обновена: 27 дек 2016 23:00 | 27 дек 2016 20:21, Eкип на Puls.bg
0
Съдовата деменция е втората по честота
Източник: Reuters
Деменцията е заболяване, свързано не само с нарушение в паметта, но и с нарушение в една или няколко сфери на когнитивните функции – внимание, концентрация, планиране на сложни задачи, ориентация в пространството и други.
 
В напредналите стадии на заболяването се наблюдават изразени личностови промени и емоционални разстройства, които оказват негативно влияние върху социалния живот на индивида и в крайна сметка водят до нарушаване на неговото ежедневно функциониране.
 
Съдовата деменция е втората по честота деменция след болестта на Алцхаймер. Възниква в рамките на мозъчносъдово заболяване, при което недостатъчното снабдяване на мозъка с кислород и необходимите му вещества водят до увреда на неговите клетки и дори тяхното загиване, което е свързано с последващия спад в когнитивните функции.
 
Поради разликите в тежестта на клиничната картина е уместно отдиференцирането на понятията „съдова когнитивна увреда”, която дефинира ранните етапи на заболяването, и „съдова деменция”, където е разгърната клиничната картина на болестта.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още по темата: мозъкпаметдеменция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари