Как хормонът на любовта се превръща в хормон на раждането?

Под негово въздействие се случват важни промени в женското тяло
29 дек 2016 22:30, Eкип на Puls.bg
1
Как хормонът на любовта се превръща в хормон на раждането?
Източник: Reuters
Окситоцинът изпълнява ролята едновременно на хормон и на невротрансмитер. Наред с незаменимата му функция по време на родилния процес и в стимулацията на лактокинезата, в последните години активно се проучва и участието му в сформирането на някои поведенчески реакции, както и в пораждането на чувство за любов, доверие, майчинска привързаност, емпатия и други. Ролята му в човешкия организъм все още остава обект на интерес и проучване.
 
Окситоцинът се произвежда от определено ядро в хипоталамуса и се секретира впоследствие от задния дял на хипофизата. Малка част се произвежда и от периферните репродуктивни органи при жените и мъжете.
 
Окситоцинът представлява главния възбудител на спонтанната родилна дейност. Към края на бременността се увеличава значително броят на окситоциновите рецептори в миометриума и се повишава чувствителността към окситоцин. Естрогенът има главна роля в образуването на новите рецептори, затова неговото значение също е съществено, макар да няма пряко отношение към маточната активност.
 
Сигнал за отделянето на окситоцина в кръвообращението се явява разширението на маточната шийка.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: окситоцинраджане
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
2
 
! Отговори
Куха лейка преди 7 години
Това дето стърчи между палците на краката при мъжете е виновно за всичко.....