Пазете се от грипа при болно сърце

Вирусът е опасен за тази рискова група
2 яну 2017 16:44,
3
 Пазете се от грипа при болно сърце
Източник: Reuters
В почти всички случаи противогрипните ваксини са безопасни за хората със сърдечни проблеми и сърдечносъдови заболявания, твърдят специалисти, освен като не е налице алергия например. 
 
В действителност сърдечносъдовите заболявания увеличават риска от усложнения, ако се заразим с грип. И точно затова в този случай противогрипната ваксина е силно препоръчвана от лекарите. 
 
Грипът е известен рисков фактор за усложнения при сърдечносъдови заболявания като инфаркт и инсулт, от които в много случаи изходът е фатален. Инфлуенцата може също да влоши състоянието и на пациенти, страдащи от сърдечна недостатъчност, други заболявания на сърдечносъдовата система, диабет или астма. 
 
Все още учените не са съвсем наясно как точно грипът предизвиква сърдечносъдови проблеми, но е възможно артериите да бъдат запушени от плаки и така по-уязвимите и нестабилни да се спукат. Това може да намали нивата на кислород в кръвта и да затрудни работата на сърцето, обясняват специалистите. Този процес уврежда сърдечните клетки и се оказва твърде голям стрес за хората с по-крехък организъм.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: гриппростуда
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари