Диарията може да е признак и на сериозна болест

Кога трябва да ѝ обърнем по-сериозно внимание?
29 яну 2017 22:35, Eкип на Puls.bg
7
Диарията може да е признак и на сериозна болест
Източник: Reuters, архив

Диарията може да бъде симптом на сериозно заболяване. Тя представлява многократни, воднисти изхождания на ден, които са съпроводени с болка, подуване на корема, а в някои случаи и с гадене, повръщане, обща отпадналост, повишена температура.

Причините могат да бъдат най-разнообразни. В повечето случаи диарията преминава сама и не е необходимо специално лечение, тъй като е предизвикана от грешка в хранителния режим, консумиране на негодна храна, стрес и др.

Но има случаи, в които трябва да се обърне сериозно внимание, защото редките изхождания могат да бъдат сигнал за по-сериозни заболявания на гастроинтестиналния тракт. Различават се остра и хронична диария.

При острата причините най-често са чревни инфекции (предизвикани от бактерии, вируси, паразити), странични реакции на медикаменти, хранително натравяне и др. Тя преминава за няколко дни.

Докато хроничната диария персистира повече от две седмици и се свързва с по-сериозни заболявания. Затова и ако редките изхождания продължават по-дълго време, е задължително да се потърси медицинска помощ.

Една от възможните причини за неправилното изхождане е малабсорбцията и масдигестията. Малабсорбцията представлява нарушение на резорбцията (всмукването) на хранителните вещества от клетките на тънкото черво, а малдигестията е нарушено интралуменално (вътречревно) смилане, което може да засегне разграждането на протеините, въглехидратите или мазнините.

Повече за връзката между диарията и заболяванията четете на Puls.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
бързам преди 7 години
Ох, отивам до тоалетната
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Кога трябва да ѝ обърнем по-сериозно внимание?"Ами по принцип веднага, освен ако не сте с памперси...