Заседяването води до диабет

Дори при хора без излишни килограми
6 фев 2017 21:42, Eкип на Puls.bg
0
Заседяването води до диабет
Източник: Reuters, архив

Липсата на активност се свързва с повишен риск от развитие на предиабет, дори и когато телесното тегло е в норма.

Според изследователите на Университета във Флорида, САЩ, тези данни помагат да се обясни защо една трета от слабите американски граждани страдат от предиабет – повишени нива на кръвната захар, които все още не са достигнали до състояние на диабет.

Оказва се, че хората, за които се счита, че имат здравословно тегло – не страдат от наднормено тегло или затлъстяване, не са „метаболитно здрави“.

Специалистите анализират данни на повече от 1000 участници, които на 20 години и по-възрастни. Всички те имат здравословно тегло и нямат диагностициран диабет. При тези, които водят неактивен начин на живот, нивата на кръвната захар са 5,7 или по-високи, което според Американската диабетна асоциация, се счита за предиабетно състояние.

В данните на проучването се посочва, че около една четвърт от неактивните хора и повече от 40% от неактивните, които са на 45 години и по-възрастни, отговарят на критериите за предиабет и диабет.

Изследователите не посочват пряка причинно-следствена връзка. Въпреки това, хората, които водят неактивен начин на живот, е възможно да имат висок процент мазнини в мускулите.

Данните предполагат, че ефектите от заседналият начин на живот се пренебрегват, когато мислим за здравословното тегло. Важно е да се фокусираме не само върху приема на калории и теглото, за сметка на активността.

Тъй като предиабетът значително повишава риска от развитие на диабет и други здравословни проблеми, данните на проучването са поредното доказателство, че неактивният начин на живот представлява риск за здравето.

Данните на проучването са публикувани в American Journal of Preventive Medicine.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари