Ягодите и спанака – с пестициди. Авокадото– най-чисто

Работна група анализира 48 плодове и зеленчуци
13 мар 2017 15:07,
12
Ягодите и спанака – с пестициди. Авокадото– най-чисто
Снимка: архив, Reuters

Работната група по околната среда към американското министерство на земеделието анализира 48 плодове и зеленчуци, отглеждани с обичайни практики, и установи, че ягодите и спанакът съдържат най-много пестициди, а царевицата и авокадото - най-малко, съобщи "Медикъл дейли".

Въпреки старателното измиване и дори белене на повече от 36 000 проби, в храните останали общо 178 пестицида.

"Мръсната десетка" - с най-високо ниво химикали, се състои от ягодите, спанака, нектарините, ябълките, прасковите, целината, гроздето, крушите, черешите, доматите, камбите и картофите. Всички те дали положителна реакция за редица различни пестициди и имали по-висока концентрация на синтетични химикали от останалата продукция.

Ягодите съдържали най-малко 20 пестицида.

Храните с най-малко пестициди са царевицата, авокадото, ананасът, зелето, кромидът, замразения грах, папаята, аспержите, мангото, патладжаните, пъпешите "Медна роса", кивито, оранжевият пъпеш (Канталуп), карфиолът и грейпфрутът.

Само 1 процент от пробите на сладка царевица и авокадо са имали доловими нива пестициди.

Неправителствената организация Съюз за храните и земеделието, която представлява производителите на плодове и зеленчуци, каза, че потребителите на трябва да се безпокоят от резултатите, защото Работната група по околната среда не е използвала научен подход.

Най-важното според производителите е селскостопанската продукция да не се замърсява, плодовете и зеленчуците да се мият старателно, да се съхраняват на студено и отделно от сурово месо, пилета и морска храна.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: спанакпестицидиягоди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оня дето хапвал пържоли как е корема *** мазнините около ханша а че месото е ръгано с Женски хормони знаеш ли
7
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
това с пестицизите го обяснете на вегетарианците. ние тук хапваме пържоли!
6
0
 
7
 
! Отговори
Иван Пешев преди 7 години
Обаче хората да не притесняват защото не е използван научен подход - али бали , ако са използвали научен подход ще е нещо друго нали - например пълнолуние ?
5
0
 
15
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Нормално - царевицата е толкова пипната генетично, че не я ловят болестите :) И това е сериозно.
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Може и да е чисто но на мен не ми харесва.
3
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ох, успокоих се, че папаята и аспержите нямат много пестициди. Че нали са ежедневната ни храна, то ако и те излязат натъпкани с пестициди скъпи ябълки и картофи ли да ядем?
2
3
 
14
 
! Отговори
адвокадо преди 7 години
Най-чисто е от домашната градинка ( оронжерия), след като , разбира се ,сте обеззаразили почвата.Там всичко си е за вас , както и да го погледнете .НО-О-О ( голямо НО) несравнимо по-лесно е да си го купите от магазина,нали !И от там всичко си е за вас , както и да го погледнете !
1
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Накисвайте ги преди консумация за половин час в тенджера с вода. Така една част от нитратите преминават във водата, но само повърхностните.