Правилното хранене ни пази от сърдечни проблеми

Влияе добре на артериалното налягане и нивата на холестерола
5 апр 2017 18:50, Eкип на Puls.bg
5
Правилното хранене ни пази от сърдечни проблеми
Reuters

Сърдечни проблеми от различно естество плътно съпровождат населението на нашата страна и то във висок процент. Добре известни са причините за това, като някои стоят в ръцете на пациента и само от него зависи дали ще подлага сърцето си на допълни рискове. Един от тези фактори е диетичният режим. 

У нас съществува огромно разнообразие на хранителни продукти и богата традиционна кухня. Същевременно е факт, че някои типични храни са със завишени нива на сол, мазнини и други съставки, които са вредни за сърдечносъдовата функция. 
 
Съществуват няколко основни групи храни, които трябва да присъстват в диетата поне няколко пъти седмично, а други да се избягват. Спазването на тези правила се смята, че се отразява благоприятно на стойностите на артериалното налягане, нивата на холестерола, нивата на кръвната захар, телесното тегло и т.н.
 
Основните групи полезни храни са:
 
Пресни плодове и зеленчуци- основно се препоръчват моркови, портокали, сладки картофи (бататите). Благодарение на високото си съдържание на фибри, витамин А, ниския гликемичен индекс, те във висока степен спомагат за поддържане на ниски нива на холестерола и отбременяване на сърдечната функция. Черешите и боровинките са  богати на антиоксиданти (особено на антоцианин), имащи протективно действие над сърдечната дейност. Почти всички плодове и зеленчуци са източник на антиоксиданти и се препоръчва да присъстват в диетичния режим.
 
Риба- съдържа полезни за сърцето омега-3 мастни киселини. Освен за нивото на мазнините в организма, рибата има отношение към нивото на артериалното налягане, сърдечния ритъм, мускулния тонус.
 
Варива – соя, фасул, леща. Благодарение на факта, че са с бавно разграждане на вълехидратите, имат високо съдържание на растителни протеини и фибри, ниско ниво на мазнини, те са особено ценни да присъстват в менюто.

Пълнозърнести храни – многозърнести хлябове, закуски от овесени ядки, гречка, просо. Те са богати на минерали, растителни протеини и фибри. Особено полезно е включването в хранителния режим на соеви продукти – мляко, сирене, месо, като периодични заместители на стандартните животински такива.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
20
 
! Отговори
Един сърдечен лекар преди 7 години
Сърдечни проблеми от различно естество плътно съпровождат населението на нашата страна и то във висок процент.На 2% им е леко на сърцето,10% са бесзърдечни,20% съжаляват че имат сърдечна връзка на работното място,30% от двата пола изневеряват на мъжа си,50% си търсят половинка,80% съжаляват, че нямат сърдечна връзка на работното място.
1
0
 
19
 
! Отговори
Инонимен преди 7 години
Какво значи правилно хранене и кое е неправилно? Неправилно е да млясках, да ядеш ръце и т.н.Правилно е да се каже здравословно хранене.