Болката – чест симптом в гинекологията

Остра нестихваща болка в областта на малкия таз е критично състояние
Обновена: 11 юни 2018 14:11 | 12 апр 2017 13:55, Eкип на Puls.bg
4
Болката – чест симптом в гинекологията
Reuters

Болката е един от най-често срещаните симптоми, включително и в гинекологията. Сама по себе си тя е твърде субективен симптом, тъй като усещането за болка е индивидуално. Един и същи болков стимул може да предизвика чувствително различна ответна реакция при отделните хора. Силата на болката невинаги е в унисон със сериозността на здравословното състояние.Според своя характер болката може да бъде описана като остра, тъпа, коликообразна, опасваща, пареща, пулсираща, спастична и т.н.  

Остра нестихваща болка в областта на малкия таз е критично състояние, което се нуждае от спешна лекарска намеса. Тя се наблюдава най-често при процес, довел до възпаление на перитонеума (коремницата), разкъсване (руптура) на даден орган или неговото усукване (торзия), при възпаление на аднексите (аднекс -термин обединяващ яйчника и прилежащата фалопиева тръба), тубарна бременност (тук болката може да има и коликообразен характер в допълнение), параметрит (възпаление на структурите около матката) и др. Болката обикновено е локализирана в долната част на корема, кръста, опашната кост. Когато възпалението на дадена структура е причината за симптома, то разпространението на това възпаление ще доведе и до разстилане на острата болката. При някои по-чувствителни жени, внезапни остри болки може да се наблюдават при настъпване на овулацията, но за разлика от гореизброените състояния, тук симптомът сравнително бързо променя характера си и затихва.
 
Тъпата болка в гинекологията се наблюдава при „смъкване” на влагалището или матката, при обемзаемащ процес, който притиска нервни окончания в малкия таз, както и при повечето хронични възпалителни състояния и срастванията.  
 
Наличие на доброкачествени или злокачествени образувания или тяхната торзия, трябва да бъдат изключени като причина за острата и тъпата болкова симптоматика.
 
Пулсиращата е характерна за гнойни процеси, засягащи външните полови органи (вулва) като остър бартолинит, карбункул или фурункул. Първият случай имаме възпаление на бартолиновите жлези, а в останилите два – на космените фоликули.
 
Парещата болка съпровожда предимно възпалителните заболявания на вулвата и/или влагалището.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До 1 Болката е измислена от Шорош да вреди на хората. Да сте чули някога Путин да го е боляло нещо?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За сладката болка нищо не са написали. Когато здравословнто състояние е добро няма болка. Има само удоволствие.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
от кога думата ре дак ция е обидна и подлежи на цензура? Аби вие верно сте учили в университета на Шо рос