Болката – чест симптом в гинекологията

Остра нестихваща болка в областта на малкия таз е критично състояние
Обновена: 11 юни 2018 14:11 | 12 апр 2017 13:55, Eкип на Puls.bg
4
Болката – чест симптом в гинекологията
Reuters

Болката е един от най-често срещаните симптоми, включително и в гинекологията. Сама по себе си тя е твърде субективен симптом, тъй като усещането за болка е индивидуално. Един и същи болков стимул може да предизвика чувствително различна ответна реакция при отделните хора. Силата на болката невинаги е в унисон със сериозността на здравословното състояние.Според своя характер болката може да бъде описана като остра, тъпа, коликообразна, опасваща, пареща, пулсираща, спастична и т.н.  

Остра нестихваща болка в областта на малкия таз е критично състояние, което се нуждае от спешна лекарска намеса. Тя се наблюдава най-често при процес, довел до възпаление на перитонеума (коремницата), разкъсване (руптура) на даден орган или неговото усукване (торзия), при възпаление на аднексите (аднекс -термин обединяващ яйчника и прилежащата фалопиева тръба), тубарна бременност (тук болката може да има и коликообразен характер в допълнение), параметрит (възпаление на структурите около матката) и др. Болката обикновено е локализирана в долната част на корема, кръста, опашната кост. Когато възпалението на дадена структура е причината за симптома, то разпространението на това възпаление ще доведе и до разстилане на острата болката. При някои по-чувствителни жени, внезапни остри болки може да се наблюдават при настъпване на овулацията, но за разлика от гореизброените състояния, тук симптомът сравнително бързо променя характера си и затихва.
 
Тъпата болка в гинекологията се наблюдава при „смъкване” на влагалището или матката, при обемзаемащ процес, който притиска нервни окончания в малкия таз, както и при повечето хронични възпалителни състояния и срастванията.  
 
Наличие на доброкачествени или злокачествени образувания или тяхната торзия, трябва да бъдат изключени като причина за острата и тъпата болкова симптоматика.
 
Пулсиращата е характерна за гнойни процеси, засягащи външните полови органи (вулва) като остър бартолинит, карбункул или фурункул. Първият случай имаме възпаление на бартолиновите жлези, а в останилите два – на космените фоликули.
 
Парещата болка съпровожда предимно възпалителните заболявания на вулвата и/или влагалището.
 

4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 1 Болката е измислена от Шорош да вреди на хората. Да сте чули някога Путин да го е боляло нещо?
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За сладката болка нищо не са написали. Когато здравословнто състояние е добро няма болка. Има само удоволствие.
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
от кога думата ре дак ция е обидна и подлежи на цензура? Аби вие верно сте учили в университета на Шо рос

Спонсорирани публикации


Маникюр котешко око (галерия)
Маникюр котешко око (галерия)

Маникюр котешко око (галерия)

Симптоми на дехидратация, които игнорираме
Симптоми на дехидратация, които игнорираме

Симптоми на дехидратация, които игнорираме