Как да се храним при висок холестерол

Консумацията на мазни меса трябва да се намали
30 апр 2017 11:54, Eкип на Puls.bg
4
Как да се храним при висок холестерол
Reuters

Холестеролът представлява органично съединение, което е важен елемент от структурата на клетъчните мембрани и съответно се открива във всички тъкани на организма. Освен това има отношение към синтеза на някои хормони. Организмът синтезира голяма част от нужното му количество холестерол в черния дроб, но значение има и достатъчният му прием с храната – чрез различни животински продукти.

 
Липопротеините представляват комплекси, които извършват транспортиране на неразтворимите във вода холестерол и триглицерици. Функцията на липопротеините с ниска плътност е да пренасят холестерола до различни части на тялото и съответно са отговорни за отлагането му по стените на кръвоносните съдове. Тези комплекси са по-известни като „лош холестерол”.
 
Липопротеините с висока плътност извършват „обиране“ на холестерола от кръвоносните съдове и съответно транспортирането му до черния дроб. По-известни са с наименованието „добър холестерол”. Повишеното количество на циркулиращ в кръвоносните съдове холестерол и микроувреди на вътрешната мембрана на съдовете води до постепенно отлагане на холестеролови плаки и стеснение на лумена на кръвоносния съд.
 
Повишеното количество на холестерол е един от рисковете фактори за развитието на атеросклеротични промени по съдовете, но сам по себе си той не е достатъчен критерий, за да се отключи процесът на атеросклероза. Основно значение имат промените по съдовия ендотел, следствие на повишено кръвно налягане, въздействие на токсини и други.
 
Неправилен подход е налагането на строги диети, които ограничават всякакъв тип храни, които съдържат холестерол. В случаите, в които организмът не получава достатъчно холестерол с храната, той се пренастройва за повишаване на неговата синтеза. Препоръчва се консумацията на умерени количества храни, които съдържат холестерол, но задължително на фона на едно разнообразно и балансирано хранене.
 
При пациенти с повишени стойности на общия холестерол в кръвта се препоръчва консумацията на нетлъсти меса – телешко, пуешко, пилешко (но с отстранена кожа, която е богата на наситени мазнини), както и заешко. Два до три пъти седмично консумиране на риба – скумрия, херинга, сьомга, които са по-тлъсти и съответно богати на омега-3-ненаситени мастни киселини и имат отношение към забавяне процеса на атеросклероза.

4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тази тема отдавна е изтъркана, доказано е че холестеролът не е вреден. Запълвате си неделните кухи страници.
По този въпрос даже и на лекар не се вярва, защото много от тях са зависими от търговиите със статини, камоли на вашите лаически поучителни слова, лишени от всякаква научност.
1
2
 
2
 
! Отговори
бежанец с нагон преди 1 година
Абе друго си е банската капама с повече свинешко!

Красива и спокойна бременност без стрии
Красива и спокойна бременност без стрии

Красива и спокойна бременност без стрии

Как да повишите положителните си вибрации?
Как да повишите положителните си вибрации?

Как да повишите положителните си вибрации?