Самонараняване при тийнейджърите. Защо?

Среща се при прехода от детство към юношеството
Обновена: 3 май 2017 14:18 | 3 май 2017 14:07, Eкип на Puls.bg
3
Самонараняване при тийнейджърите. Защо?
Reuters
Самонараняването чрез порязвания е поведение, което понякога се среща при прехода от детство към юношество или в по-късен етап на съзряването. Добре знаем, че този преход от дете към възрастен е изключително турболентен и понякога трудностите, свързани с физиологичното и емоционално съзряване се преживяват по-тежко.
 
По това време могат да се отключат непреработени травми от по-раннен етап на развитието, като например от ранното детство. От друга страна, изискванията на външната реалност (в училище, както и в семейството) към растящия юноша се увеличават значително. Всичко това може да допринесе за засилването на травматизиращите фактори, които да подтикнат младежа да предприеме самодеструктивно поведение като самонараняването чрез порязвания. В повечето случай това посегателство над собственото тяло няма за цел отнемането на живота, а е по-скоро неосъзнат опит за комуникиране на трудни или невъзможни за вербализиране състояния.
 
По време на половото съзряване резките промените с тялото на юношата, хормоналните и физиологични изменения, могат до станат причина за това младият човек да се почувства отчужден от собственото си тяло. Възможно е тялото да бъде приемано като обект, различен от собствената личност. В такива случаи, самонараняването би могло да се изживява като наказание насочено срещу тялото за фантазии и желания, които са забранени и опасни в психичното на младежа. Така тялото се превръща в мишена и в приемник на трудни за контролиране чувства и импулси. От друга страна, липсата на всякъкъв контрол върху израстването на тялото, с други думи, загубата на познатото тяло, и на детството, неминуемо носи страх и тревожност в юношата. И понякога в безпомощността си, растящият млад човек се самонаранява, за да получи усещането за принадлежност към собственото си тяло, или пък в знак на протест срещу извършващите се въпреки него промени с тялото.
 
От изключителна важност е да се отнесем с разбиране при срещата със самонараняващ се млад човек, да не се опитваме просто да наложим забрана за това поведение, тъй като това само може да засили опитите му за самонараняване, и дори да се приеме от него като емоционално насилие. Задължително е да се обърнем към психолог, който да помогне за възстановяването на способността на юношата да устои преминаването към действие (самонараняване), и за интегрирането на трудните чувства чрез тяхното вербализиране и символизиране.
 
Понякога терапията засяга цялото семейство, тъй като много често първоначалната невъзможност на тийнейджъра да говори и мисли за чувствата си се корени в недостатъчно добре развита среда за емоционална комуникация в семейството. В други случаи, добрата емоционална връзка и разбиране между растящото дете и родителите бива засегната драстично с навлизането в пубертета. Често това е така поради неспособността на родителите и възрастните да предоговорят успешно отношенията си с него, и да позволят представата за тяхното дете да се промени с нова адекватна на реалността такава.
 
Какво се случва в психиката на младия човек, когато посяга върху собственото си тяло? Бихме могли да поставим въпроса и по друг начин: какво изпитваме при гледката на многото порязвания и рани върху ръката на един млад човек? Трябва да знаем, че тези актове на самонараняване са често толкова шокиращи и травматизиращи за извършителя им, колкото и за тези около него. Шокът, чувствата на ужас и страх, ментална болка, а понякога погнуса и отвръщение, както и състраданието и желанието да помогнем, се преживяват от всички, които са в контакт със самонараняващия се. Но в голяма степен това са и чувствата, които той изпитва. Трудността тук идва от факта, че често тези състояния са толкова внезапни, а афектите, свързани с тях толкова силни, че младежът преминава към действие поради невъзможността да верализира преживяваното в момента.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Статията е самореклама на психологическите услуги. Как е възможно специализиран материал да се предлага от "екип на вестника". Това е все едно и съвети за хирургическа намеса да се предлагат по този начин. Кои са психолозите дали тези съвети и къде работят? Анонимността и доносничеството срещу "неуспешни" родители са основа за тежки травми. Психолозите могат да бъдат полезни, но могат и да навредят на психиката. При това без да носят отговорност. Статията подтиква към доносничество.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Този долу ми обяснява "едно време...." еди как си било........... Че нали днес децата са потомство точно на тези, които ''едно време'' са ги "възпитавали" с мас и шамари. Ей такъв с мас и шамари даже ни управлява
1
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Самонараняване при тийнейджърите. Защо?========от слободия ! едно време : като слушам - така е трябвало,награди -няма. като не слушам - шамарена фабрика , и ми минават всякакви щуротии.кой ми е обръщал внимание - филия с мас и ...навън.