Как да се храним при язва

В 90% от случаите става въпрос за инфекция
14 май 2017 15:25, Eкип на Puls.bg
0
Как да се храним при язва
Reuters

Язвената болест представлява предразположение на стомашната лигавица и/или тази на дванадесетопръстника (дуоденум, началната част на тънкото черво) към образуването на дефекти – ерозии или язви. Докато ерозията се ограничава единствено в мукозата, то язвата може да уврежда много по-дълбоко стената на стомаха или съответно дуоденума.

В до 90% от случаите на язвена болест като причина се установява наличието на инфекция с Helicobacter pylori или прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС). Тютюнопушенето също се смята за рисков фактор, тъй като съдържащите се вещества в тютюна водят до понижено кръвоснабдяване на лигавицата, както и намалена секреция на бикарбонатни соли, които имат неутрализиращо действие спрямо действието на солната киселина.

Други фактори са прекомерната консумация на алкохол, груби грешки в хранителната диета, фамилна предразположеност, наличието на стрес, както и някои бактериални и вирусни инфекции.

Болката в областта на стомаха е най-често съобщаваният от пациентите симптом. Докато при язва на стомаха болката възниква непосредствено след хранене, то при дуоденалната – няколко часа след хранене, обикновено нощем и се облекчава след хранене. Други симптоми са наличие на парене, дискомфорт, промяна в апетита, гадене и по-рядко повръщане.

Освен лечение на основната причина за развитието на язвена болест, значение има и правилният подбор на храна, която да не дразни лигавицата. Необходима е промяна в хранителните навици – брой хранителни приеми дневно, разпределение на количеството храна и други.

Под щадяща лигавицата диета се има предвид избягването на всякакъв тип дразнители – били те механични, химични или термични. Под термични се разбира консумираната храна и напитки да бъдат с умерена температура, а не прекалено горещи или студени.

Някои храни водят до значително по-високо отделяне на стомашен сок в сравнение с други, поради което се препоръчва намаляване на тяхната консумация, поради дразнене на лигавицата от солната киселина. Такива храни са всички видове месни бульони, които съдържат богато количество екстрактни вещества.

Всички богати на консерванти, мариновани или пушени храни се препоръчва да бъдат ограничени от менюто. Това включва основно полуготови храни, туршии, колбаси и други. При голяма част от пациентите се наблюдава влошаване на симптомите при консумацията на лук, репички, както и солени храни. Това е причината те също да влизат в групата храни, които трябва да се ограничават.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари