Хепатит C – няма профилактика, а болните – много

Заболяването протича без симптоми и хората не знаят, че са инфектирани
16 май 2017 11:53, Василия Пейчева
5

4772 гледания   |  Още видео
Изследването за Хепатит C да бъде част от профилактичните прегледи. За това настояват пациентски организации у нас.
 
Терапиите и лечението на вируса с времето стават все по-успешни, проблемът обаче е болните да бъдат открити. Причината е, че заболяването протича безсимптомно и голям процент от пациентите дори не знаят, че са инфектирани.

Хепатит C се предава по кръвен път, но това не означава, че са засегнати само хора с рисково поведение, а и такива, които са претърпели операция, кръвопреливане, посещават зъболекар.

У нас няма национална програма, която в дългосрочен план да предоставя безплатни изследвания, има само периодични скрининг кампании.

"Това заболяване все още е подценявано в България, което за мен е необяснимо – в световен план 160 милиона души са носители на вируса, в България се предполага, че са около 95 хиляди", обясни пред Bulgaria ON AIR Силвана Лесидренска от сдружение за борба с хепатита "Хепактив".

"Изследването в лаборатория струва между 15 и 17 лева, така че не е непосилна сума за никой. От друга страна Касата няма как да включи всички болести на света в профилактичния пакет. Но могат да включат други изследвания, които биха показали, ако има проблем - чернодробни ензими, които струват 2 лв.", допълни Лесидренска.

Още по темата и подробности от Международния форум на специалистите по лечение на болестта в Амстердам - в материала на Вяра Станева.


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днеска един дето е работил 10 години като пeдpаст в белгия ми дойде много ошашавен да го изследвам за хепатит ц, понеже се оказало, че един от колегите му бил заразен. Шаш и паника, но нищо накрая. Не е зле чуждоземните обpaтни да се изследват отвреме-нареме, преди да решат да се приберат.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2

Преди няколко месеца на частно си пуснах обичайните кръвни и повечето чернодробни + трите хепатита, и за всичко платих към 70-80 лева. Вярно, някои от тях по-късно ги повторих и в друга лаборатория, но 520 лв ми се виждат малко множко. По-скоро нещо не си доразбрал, защо и как - не ми влиза в работата.
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И пропускат да кажат че най-често заразяването става при кръвопреливане и е достатъчно да изследват само кръвтта за кръвопреливане. Особено тази, която идва от наркомани и педераси. Не е нужно да правят изследвания на всички -- само на нещастниците, които са получили кръв в Бг. То си е голям бизнес да се изнася проверената кръв. Въпреки че не може да се иска нищо за дарителите, на международния пазар на мафията от болници и фармацевти кръвтта има цената на среброто.
2
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
KAKVI 2 leva, KAKVI 15-17?????????????Bashta mi si pravi izsledvania koiro struvaha 520 leva na chastno, zashtoto da izpishat tezi izsledvania se chaka dulgo, buirokratzia goliama.
lechenieto e ot 60000-90000 leva (chrez zdravna kasa) s novite hapcheta - 12 sedmitzi lechenie.
1
2
 
2
 
! Отговори
referendum преди 1 година
b3 vi obrabotva s uranov mangan...i markuchi s torova supa...

3-дневен детокс с вода с чия и лимон
3-дневен детокс с вода с чия и лимон

3-дневен детокс с вода с чия и лимон

Как да се предпазим от грипа
Как да се предпазим от грипа

Как да се предпазим от грипа