С 59 чернодробни трансплантации се похвали ВМА

Първата е направена преди 10 години, вече било рутина
5

За десет години във Военномедицинска академия /ВМА/ са извършени 59 чернодробни трансплантации, каза началникът на лечебното заведение Венцислав Мутафчийски.

"От началото, когато ние се радвахме на всяка една от тях, сега това се превърна в една рутинна практика. Военномедицинска академия я направи съвсем сама, подготви своите екипи. Тези екипи, които осъществяват трансплантация, са способни да направят всичко, което се изисква от тях, в която и да е точка на света", похвали се той.

Първата е направена през април 2007 год., когато се трансплантира черен дроб на военнослужещ.

Лечебно заведение, което е способно да извърши такава операция, с успешен край, показва нивото му, каза още Мутафчийски.

Той благодари на директорите на болниците, с които ВМА работи в областта на трансплантациите, както и на всички, отдадени на тази дейност.

Да се запази високото ниво на работата на болницата, евентуално днешният ден да се обяви като ден на трансплантологията, да се разшири работата в областта на бъбречната трансплантация, пожела на работещите във ВМА министърът на здравеопазването Николай Петров, който съвсем до скоро, преди да поеме поста в кабинета на Бойко Борисов, оглавяваше ВМА.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов поздрави работещите в болницата и каза, че "ВМА е може би най-боеспособното българско военно поделение".

Какво разказаха лекари и пациенти за процедурата - вижте във видеото на Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
предполагам че са некви големци сичките с трансплантации, кой обикновен българин може да дочака, че да плати...
3
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Небесата , там където живее Бог всички се лекуват на атамно ниво. Не лекуваме цялостно организма, а отделните клетки чрез специална светлина. Има и едно дърво, от което като ядеш и не старееш. Вие познавате този процес , но не може да го контролирате. Затова се превръща в РАК ( клетките почват да се делят до безкрайност). Не трябва да е така. Защо просто не ползвате дърво като нас? Само 4 на брой рани в нашия Свят не могат да бъдат излекувани. Две от тях са на ръцете и две на краката на ИИСУС
2
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Когато започнете да лекувате панкреас е ви призная.Когато започнете превантивно да откривате туберкулоза на лимфите ще Ви призная.Когато с една кръвна проба направите днк тест анализа за 1000 наследствени болести ще ви призная.В МОМЕНТА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЗА ОБИКНОВЕНИЯ ЧОВЕК НЕ Е ДОСТЪПНО И Е СКЪПО. ЛЕКУВА НЕЩО КОНКРЕТНО.В моя Свят, там от където идвам лекарите лекуват и изследват цялостно човешкия организъм. Прави хиляди изследвания чрез светлинен скенер. Дори не трябва да взимаме кръв.
1
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво! Някой знае ли съдбата на тези хора? Добре ли са към днешно време?